Gaziantep'te Adalet Bakanı Akın Gürlek'in Sözleri Sonrası Gelişmeler Yaşandı

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in "Adalet güçlüden yana algısını hep birlikte kıracağız" ifadesi, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü rüşvet ve uyuşturucu soruşturması ile somutlaşarak karşımıza çıktı. Bu durum, devletin adalet konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Gaziantep'te Adalet Bakanı Akın Gürlek'in Sözleri Sonrası Gelişmeler Yaşandı
Adalet Bakanı Akın Gürlek’in "Adalet güçlüden yana algısını hep birlikte kıracağız" ifadesi, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü rüşvet ve uyuşturucu soruşturması ile somutlaşarak karşımıza çıktı. Bu durum, devletin adalet konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in açıklamalarının ardından gerçekleşti. Bakan Gürlek, "Adalet güçlüden yana algısını hep birlikte kıracağız" derken, Gaziantep’te yapılan operasyon bu sözlerin somut bir karşılığı olarak ortaya çıktı. Soruşturma, adliye bünyesinde kurulan bir kirli ağın deşifre edilmesine olanak sağladı. TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, bu duruma sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Akdoğan, "Kimse helal olsun demesin" diyerek, durumu eleştirdi.

Akdoğan'ın açıklamaları, Gaziantep’te arefe günü meydana gelen olayla ilgiliydi. 18 yaşından küçük bir kız çocuğunun babası, adliyeye gelerek bir katibi işaret ederek, "Bu adam benim çocuğumu uyuşturucuya alıştırdı" dedi. Babanın, katibe yönelik taciz ve tecavüz iddiaları da bulunuyordu. Katip gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı. Tutuklanmasının ardından, "Bildiğim her şeyi anlatacağım" ifadesini kullandı.

Öte yandan, soruşturmanın seyrinde elde edilen bilgiler, Akdoğan’ın iddialarının gerçek dışı olduğunu ortaya koydu. Umut Akdoğan, ilk ihbarın arefe günü geldiğini öne sürerken, dilekçenin 4 Şubat 2026 tarihli olduğu belirtildi. İlk ihbar dilekçesinde yanlışlıkla 3 Mart 2026 yazıldığı, ancak Ramazan Bayramı öncesi arefe gününün 19 Mart Perşembe olduğu vurgulandı. Ayrıca, "18 yaşından küçük bir kız çocuğunun babasının adliyeye gelip şikâyetçi olduğu" iddiası da çürütüldü. Şikâyetçi olan kızın 27 yaşında ve evli olduğu ortaya çıktı.

Akdoğan, "Babanın taciz ve hatta tecavüz iddiası da var" derken, ihbarda yalnızca uyuşturucuya alıştırma iddiası olduğu anlaşıldı. İhbar dilekçesinde cinsel saldırı veya tecavüz suçuna dair bir tespit olmadığı öğrenildi. Mağdur beyanında da cinsel saldırı şikâyeti olmadığı kaydedildi. Akdoğan, "Başsavcıya bağlı müdürler ve bazı katiplerle yaklaşık 25 kişi olduğunu ve cinsel suçların konusu edilecek fiiller yapıldığını" öne sürdü. Ancak dosyada cinsel suç organizasyonu iddiası bulunmadığı ve kişi sayısının 25’e ulaşmadığı belirtildi.

Umut Akdoğan, "Başsavcı olayı örtbas etti" şeklinde bir iddiada bulundu. Ancak, resmi verilere göre CMK 135 kapsamında dinleme uygulandığı, teknik takip yapıldığı, çok sayıda kişi hakkında işlem yapıldığı ve HSK’ya bildirimde bulunulduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada yer alan resmi bilgiler, aktif bir soruşturma yürütüldüğünü gösterdi.

Akdoğan, "İki kişi ise firari" iddiasında bulunurken, bu bilginin de doğru olmadığı anlaşıldı. Dosyada firari şüpheli bulunmadığı kaydedildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nda zabıt katibi olarak görev yapan Halil İbrahim U. hakkında uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti ile kullanımını kolaylaştırma suçlarından ihbarda bulunulması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri uygulandı. Bu kapsamda, 1 cumhuriyet savcısı, 2 avukat, 7 adliye personeli ve 6 sivil vatandaş olmak üzere toplam 16 şüpheli hakkında görevi kötüye kullanma, gizliliği ihlal, nüfuz ticareti ve rüşvet suçlarından işlem yapıldığı bildirildi. Soruşturma kapsamında 2 şüpheli tutuklandı ve dosyada firari şüpheli bulunmadığı ifade edildi.

Operasyon sonucunda zabıt katibi Halil İbrahim U. ile Sulh Ceza Hâkimliği’nde görevli zabıt katibi Murat Ç. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer şüpheliler hakkında ise adli kontrol ve soruşturma işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin