Gaziantep, kış mevsimi boyunca yaşanan yağışların ardından suya kavuştu. Özellikle içme suyunun sağlandığı Kartalkaya Barajı’ndaki doluluk oranı, son veriler doğrultusunda yüzde 90’a yükseldi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde barajlardaki doluluk oranı yalnızca yüzde 32 seviyelerindeydi. Bu yıl ise yağışların etkisiyle barajların doluluk oranında belirgin bir artış gözlemleniyor.
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Sevda Usalp, bu yıl yaşanan yağışların Kartalkaya Barajı’nın doluluğunu artırdığını belirtti. Geçtiğimiz yıl kurak geçen yaz ayları ve tarımsal sulamalar nedeniyle su seviyesinde ciddi düşüş yaşanmıştı. Ancak bu yıl, etkili olan yağmurlar sayesinde barajlardaki doluluk seviyesi önemli ölçüde yükseldi.
Usalp ayrıca, kente yapılan yatırımlar sayesinde kuraklık dönemlerinde su sorununu hissettirmediklerini ifade etti. "31 Aralık tarihinden itibaren yağışlarla baraj doluluk seviyelerimiz yüzde 90’a ulaştı. Mart ve Nisan aylarında beklenen yağışları da takip ediyoruz" dedi. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın boyutunu anlatan verileri paylaşan Usalp, "2025 Ocak ayında su kaynaklarımıza tek bir damla yağış düşmemişti" şeklinde konuştu.
Ayrıca, bu yıl yaşanan yağışların barajda doluluk oranını artırdığına dikkat çeken Usalp, "Ocak ve Şubat ayları verileri, yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyrettiğini göstermektedir. Bu durum, su kaynaklarımız için hayati bir önem taşıyor" dedi.
Mart ve Nisan aylarındaki yağışların doluluk oranını daha da artıracağını belirten Usalp, "2025 yılı Ocak ve Şubat aylarında toplam 44,6 milimetre yağış düşerken, 2026 yılının aynı döneminde bu rakam 350,8 milimetreye çıktı" ifadesinde bulundu. Su tüketiminin yaz ve kış dönemleri arasında ciddi farklar gösterdiğini de belirten Usalp, "Kış döneminde günlük ortalama 550 bin metreküp su tüketimi gerçekleşirken, yaz aylarında bu rakam 670 bin metreküpe çıkmaktadır" dedi.
Su israfı konusunda da çağrıda bulunan Usalp, "Bu yıl yağışların bereketli olması, suyun sınırsız olduğu anlamına gelmez. Geçmişte yaşanan kuraklıkları unutmadan su bilincimizi artırmalıyız" dedi.
