Prof. Dr. İrfan Koca, hastaların muayene süreçlerinde sıkça göz ardı edilen bir konuya dikkat çekti. Kronik ağrıları olan hastaların değerlendirilmesinde, "geçirilmiş ameliyatların, diş ve iç organ kaynaklı problemlerin vücut mekaniği üzerindeki etkileri" önem arz ediyor. Bu bağlamda, Koca, ağrının her zaman hissedildiği bölgeden kaynaklanmadığını vurguladı.
Ağrının Kaynağına Dikkat
Ağrının kaynağının vücudun farklı bölgelerinde olabileceğini ifade eden Koca, "Günlük muayene pratiği genellikle yalnızca şikâyet edilen bölgeye odaklanıyor; diz ağrıyorsa dize, bel ağrıyorsa bele bakılıyor. Oysa hastanın geçmişte geçirdiği ameliyatlar, o bölgedeki dokularda yapışıklıklar oluşturabilir. Bu yapışıklıklar, dokunun doğal esnekliğini bozarak, ameliyat bölgesinden uzaktaki eklemlerde bile kronik ağrılara yol açabilir." şeklinde konuştu.
Diş Problemleri ve Otonom Sinir Sistemi
Prof. Dr. İrfan Koca, sadece cerrahi müdahalelerin değil, diş sorunlarının da vücutta "bozucu odak" oluşturabileceğini belirtti. "Geçirilmiş ameliyatlar, diş çürükleri veya hatalı diş tedavileri otonom sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, problemli bölgeyle doğrudan ilişkili olmayan farklı bölgelerde kronik ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilir." dedi.
Vücut Dengesi ve Mekanik Etkiler
Vücut postüründeki bozuklukların da ağrıya yol açabileceğini ifade eden Koca, "Ameliyat sahasında gelişen sertleşmeler veya çiğneme sistemindeki dengesizlikler, vücut dengesini bozabilir. Bu da kişinin duruşunu değiştirmesine ve zamanla farklı bölgelerde mekanik gerginliklerin oluşmasına yol açabilir." diye ekledi.
Kök Nedenin Belirlenmesi
Prof. Dr. Koca, ağrı kesicilerle bu tür karmaşık sorunların kalıcı olarak çözülemeyeceğini belirtti. Manuel terapi, fasyal gevşetme ve nöral terapi gibi yöntemlerle hem mekanik yapışıklıkların hem de sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkilerin ele alınması gerektiğini ifade etti. Koca, "Hastalarımızı değerlendirirken yalnızca ağrının olduğu bölgeyi değil; geçmişteki cerrahi müdahaleleri, diş geçmişini ve iç organlara ilişkin bulguları da potansiyel kök nedenler olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.
Sonuç olarak, Prof. Dr. İrfan Koca, otonom sinir sistemi ile doku gerginliğini birlikte ele alarak, diz, boyun veya baş ağrısı çeken hastalarda daha kalıcı ve bütüncül bir iyileşme sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
