Gülnar’da Kişniş Üzümü Hasadı Yapılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarımsal faaliyetlerini hız kesmeden sürdürmeye devam ederken, Mersin’in Gülnar İlçesi’ne has olarak yetiştirilen ve bölgenin önemli gelir kaynakları arasında yer alan kurutmalık Kişniş üzümünün hasadına katılarak, üreticilerin nabzını tuttu.

06 Eylül 2017 Çarşamba, 13:34
Gülnar’da Kişniş Üzümü Hasadı Yapılıyor
-

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın uzman teknik personelleri ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konusunda uzman teknik personeller, Gülnar bağcılığında araştırmalar yaparak bölge üreticisinin sorunlarını yerinde tespit etti. Yapılan araştırmalar sonucunda da Gülnar’ın çeşitli mahallelerinde Kişniş üzümü ile geçimini sağlayan üreticilere, Aşılı Asma Fidanı Üretimi Projesi ile 2018 yılı ilkbaharında 25 bin adet aşılı Kişniş üzümü fidanı dağıtılacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda bağlarda yaptığı denetimler sayesinde de bağlardaki zararlı hastalıkların önüne geçerken, üreticilerin daha kaliteli ve üzümler yetiştirebilmelerini sağlayacak.
Üreticilerin gelir seviyeleri artacak
Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürütülecek olan aşılı asma fidanı üretimi projesi sayesinde, filoksera yani bağlarda görülen asma bitinin yol açtığı bir hastalığa karşı Amerikan asma anacı 41B çeşidi üzerine aşılanan Kişniş üzüm çeşitleri ile yeni üzüm bağları kurulacak. Bu sayede de asma köklerinden emgi yaparak beslenen ve bu kısımlarda urların oluşması ile bağların tamamen kurumasına neden olan filoksera zararlısının önüne geçilmiş olacak. Asma bitinin önüne geçildikten sonra da üreticiler, daha kaliteli ve verimli üzümler yetiştirebilecek. Mersin Büyükşehir Belediyesi hem hastalığın önüne geçmiş olacak hem de üreticilerin bağlarını yenileyerek onların gelir seviyelerinde artış sağlayacak.
Kişniş üzümü hasadı gerçekleştirildikten sonra, bağlarda veya evlerin önünde yaklaşık 10-12 günlük süreçte kurutularak, eleklerden geçirilip ebatlarına göre ambalajlanarak satışa hazır hale getiriliyor. Hasat ziyareti sırasında üreticiler, 10 dekar bağda yaklaşık 2 bin kilogram kuru Kişniş üzümü elde ettiklerini dile getirerek, verimlerinde geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 50 artış olduğunu dile getirdi.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi