Türkiye'de yalnızca değerli madenlerle anılan Gümüşhane, şimdi de doğal taş sektöründe adını duyuruyor. İkisu mevkiindeki mermer ocaklarından elde edilen Rosso Perla, Galaxy Green ve Rosso Nova cinsi mermerler, dünya genelinde önemli pazarlar olan Çin, Hindistan ve İtalya'ya ihraç ediliyor.
Gümüşhane'nin tarihi boyunca sahip olduğu maden yatakları, kentin doğal kaynaklarını ekonomiye kazandırma çabalarını destekliyor. Özellikle mermerlerin kendine özgü renk ve desenleri, blok halinde işlenerek farklı mimari projelerde kullanılmak üzere gönderiliyor.
Yeşil ve kırmızı tonlarıyla dikkat çeken bu mermerler, lüks iç mekan tasarımlarında ve yapı dekorasyonlarında tercih ediliyor. Gümüşhane'nin mermer ihracatı, kentin ekonomik kalkınmasına katkı sağlarken, bölgedeki doğal taş potansiyelinin daha fazla ülkeye ulaşması hedefleniyor.
İhracat Talepleri Artıyor
Firma ortaklarından Metin Şeker, ihracat pazarının genişleyeceğini belirterek, "Yaklaşık 3 yıldır mermer kesim işlemlerine başladık. Şu anda 20 firma bizden mermer bekliyor. Çin, Hindistan ve İtalya'ya ürün gönderiyoruz. Gümüşhane adına gurur verici bir durum" dedi. Mermerlerin kalsit damarlarıyla değer kazandığını vurgulayan Şeker, "Mermerimiz butik ve Türkiye'de az bulunuyor. İç mimarlar tarafından oldukça tercih ediliyor." şeklinde konuştu.
İstihdam Sağlamak Önemli
Firmanın diğer ortağı Süleyman Ergün, mermer ihracatının istihdam açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Gümüşhane'nin Türkiye'nin en az gelişmiş illerinden biri olduğunu ifade ederek, "Bu sektörde insanlara ekmek verebilirsek, mutluluk duyarız. Pazar payı önemli ancak insanlara istihdam sağlamak bizi daha da mutlu ediyor." dedi.