Mersin Balık Pazarı'nda nadir bulunan bir balık türü tezgahlarda yer aldı. Balıkçılar tarafından ‘portakal benekli’ ya da ‘kırmızı benekli lagos’ olarak adlandırılan balığın, Hint Okyanusu'ndan kaynaklandığı ifade edildi. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, son yıllarda Akdeniz'de farklı balık türlerinin gözlemlenmesinin denizlerdeki değişimle bağlantılı olduğunu vurguladı.
Polat, "Akdeniz'de daha önce yaşadığımız gibi Hint Okyanusu kaynaklı farklı balıklar gelmeye başladı. Bu balıklar bizim denizimiz için yeni türler. Hava ve deniz suyu sıcaklığı, tuz oranı ve gemilerin sintine suları gibi faktörler, bu türlerin buraya ulaşmasında etkili oluyor" dedi.
Akdeniz'e Özgü Değil
Polat, balığın Akdeniz'e özgü olmadığını belirterek, "Bu balık tamamen Hint Okyanusu kökenlidir. 5-6 yıl önce Antalya Körfezi'nde görülmüştü ve şimdi Mersin'de de karşılaştık" şeklinde konuştu.
Akan Değişim
Akdeniz'de zamanla tropikal özelliklerin gözlemlendiğine dikkat çeken Polat, "Yıllar içinde Akdeniz tropikal bir deniz haline geliyor. Teknolojinin gelişimi ve doğanın dinamikleri ile bu değişim yaşanıyor. Dolayısıyla tropikal balıklar buraya gelmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.
Lezzetli Bir Tür
Polat, portakal benekli lagosun lezzetli bir balık olduğunu belirtti. "Bu balığın eti bembeyaz ve pamuk gibi, yumuşak bir yapıya sahip. Her zaman çıkan bir balık değil. Biz de satışa sunduk" dedi.
Talep Var
Balığa olan ilginin arttığını belirten Polat, "Sabah bir tane sattık. Bu balığı bilenler alıyor. Elimizde 6-7 tane vardı, şu an 5 tane kaldı" şeklinde konuştu. Balığın kilosunun 700 TL'den satıldığını belirten Polat, "Normalde lagos balığını 700 ile 1000 TL arasında toptan fiyatla satıyoruz. Ancak bu balığın yeni çıktığı için fiyatını diğer lagoslara göre daha düşük belirledik" dedi.
