İklim Krizine Çözüm İçin Projeler Üretildi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve İdema Mersin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Climathon etkinliğinde 6 proje yarıştı.

29 Ekim 2019 Salı, 11:06
İklim Krizine Çözüm İçin Projeler Üretildi
-

İklim krizi ve çevresel sorunlara çözüm bulmak için geliştirilen projelerden ilk 3’e girenlere ödülleri verildi. “Kelebek Etkisi” adlı proje ve aynı adı taşıyan grup birinciliği kazanırken, Doğa:1 Karbon:0 adlı grup Yenebilir Su projesiyle ikincili, Son Su Bükücüler grubu ise Kökler Suya Kavuşuyor projesiyle üçüncü oldu.

Türkiye’de Mersin, İzmir ve İstanbul’da, dünyada ise 115 şehirde eş zamanlı gerçekleşen etkinliğe katılan Meral Seçer, “Kentimiz, ülkemiz ve dünyamız için gençler tarafından sunulacak projelere kıymet vermeliyiz ve bu tür etkinlikleri arttırarak, gençlerimizin bu sorunlara yönelmesini sağlamalıyız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve İdema Mersin’in ev sahipliğinde, 25-26 Ekim’de Climathon etkinliği gerçekleşti. Türkiye’de Mersin, İzmir ve İstanbul’da, dünyada ise 115 şehirde eş zamanlı gerçekleşen etkinlikte, iklim krizi ve çevresel sorunlara çözüm bulmak amacıyla inovatif projeler geliştirildi.

İnogar Mersin’de iki gün süren etkinlikte, 6 grubun projeleri, aralarında Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş’in de yer aldığı jüri üyeleri tarafından özenle değerlendirildi. Jüri üyeleri tarafından ilk üçe seçilen projeler ödüllendirildi.

Etkinliğe, Meral Seçer’in yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Serdar Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile ve Çocuk Dairesi yetkililerinden Şerife Hasoğlu Dokucu katıldı. Etkinliğin destekçilerinden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in de katıldığı programda çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler yer aldı.

6 projeden ilk 3’e girenlere ödülleri verildi

Grupların kurulmasından sonra 24 saatlik bir sürede üretilip detaylandırılan projeler, jüri üyelerine sunuldu. 6 projeden ilk üçe girenlere 3000, 2000 ve 1000 TL değerindeki ödüller verildi. Kelebek Etkisi adlı proje ve grupla birinciliği kazanan Seray Mübarek, Pınar Demir, Seda Doğar, Fatma Uğur ve Hatice Karataş, yapılan törenle ödülü teslim aldı. Doğa:1 Karbon:0 adlı grup Yenebilir Su projesiyle ikinciliği kazanırken, üçüncülük ödülüne ise Son Su Bükücüler grubu Kökler Suya Kavuşuyor projesiyle layık görüldü.

“Gençler tarafından sunulacak projelere kıymet vermeliyiz”

İklim krizi ve çevresel konularda fikir üreten gençleri desteklemek gerektiğini ifade eden Meral Seçer, verimli bir etkinlik olduğunu belirterek, “Climathon, Mersin’de iklim kriziyle ilgili bir etkinlik. İdema, Büyükşehir ve Yenişehir’in destekleriyle gençlerin iklim krizine yönelik projeleri yarıştı. Hepsi birbirinden değerli projelerdi. Jürinin seçimi sonucunda üç proje ödüle layık görüldü. Bu etkinlikler çok önemli. İklimle ilgili olsun, diğer konularla ilgili olsun gençlerimizin dünya ve ülkesini ilgilendiren sorunlara kafa yorması, bunlarla ilgili projeler hazırlaması çok kıymetli bir çalışma oluyor. Kentimiz, ülkemiz ve dünyamız için gençler tarafından sunulacak projelere kıymet vermeliyiz ve bu tür etkinlikleri arttırarak, gençlerimizin bu sorunlara yönelmesini sağlamalıyız” dedi.

“Doğayı ve çevreyi nasıl insan yaşamına uyarlayabiliriz konusunda çabamız var”

Jüri üyeleri arasında yer alan Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş ise zor bir eleme sürecinden geçtiklerini söyledi. İlerleyen süreçte Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu tarz projelerin değerlendirilebileceğini vurgulayan Gündeş, şöyle devam etti:
“Altı proje vardı, sunum yapıldı, jüri biraz zorlandı. Bütün projeler çok iyi hazırlanmış. Çok değerli projeler. Dünyada şimdi iki akım var; biri çevreci akım, biri de savaş teknolojilerini geliştirmek isteyen bilim insanları. Bizim de burada aydınlık yüzlerle şu çevreci akım içinde doğayı ve çevreyi nasıl insan yaşamına doğru şekilde uyarlayabiliriz diye büyük bir çabamız var. O nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki günlerde, belki bir ay içinde, çok değerli arkadaşlarımızın altı projesiyle kendi içinde bu projeleri biraz daha olgunlaştırarak, biraz daha geliştirerek, İdema’yla birlikte bunu organize edeceğiz. Belki Büyükşehir Belediyesi’nin kendi salonunda bütün daire başkanlarımızın, iş dünyasının katıldığı, daha çok katılımcıların olduğu bir ortamda kendi sunumlarını daha da olgunlaştırarak çok net bir şekilde aktarma şansları olacak. Orada çok da ilgi çekebilir, dikkat çekebilir.”
“Atıklarımızdan doğal gübreyi nasıl oluşturacağımıza odaklandık”
Kelebek Etkisi projesiyle birinciliği kazanan ve aynı adı taşıyan grup üyelerinden Hatice Karataş, projenin ortaya çıkış sürecinden bahsederek, “Grubumuzun ismi Kelebek Etkisi. İçeriği, atıkların doğru ayrıştırılması. Biz burada tanıştık. Bir tek kuzenim vardı. İkimiz bu fikir üzerinde önceden düşünmüştük. Gruptaki arkadaşımız ayrıca o fikir üzerine düşünmüş. Tesadüfen buluştuk. Sonra bu fikir üzerine yoğunlaştık ve neler yapabiliriz diye düşündük. Biz atıklarımızı doğru ayrıştıramıyoruz. Bundan dolayı toprağı, havayı ve suyu kirletiyoruz. En çok da toprağı kirletiyoruz. Ülke ve özellikle bölge olarak en fazla doğal gübre üretimi kapasitesi bizdeyken, en fazla kimyasal gübre üreten bölgelerden bir tanesiyiz. O yüzden biz atıklarımızdan doğal gübreyi nasıl oluşturacağımıza odaklandık. Bunun için de kompost sistemi üzerinde çalıştık” diye konuştu.
Grup üyelerinden Seda Doğar ise kompost sistemini anlatarak, “Kompost sistemi aslında mevcut tüm gıda ürünlerinin bir araya getirilip, birkaç yöntemle organik gübre yaptırılması için çürütülme mantığı. Biz bununla alakalı süreçte şehrin belirli sıkıntılarının üzerinde gidelim istedik” dedi.
“Başkanımızın çevre projelerine çok destek verdiğini biliyoruz”
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in çevresel konulara verdiği öneme değinen grup üyelerinden Seray Mübarek, “Onlar olmadan bu proje yapılamaz derecede. Uygulanabilirlik açısından belediye ve STK’larla çalışma çok önemli. İnsanlara aslında eğitiminin verilmesi, çevre bilincinin kazandırılması için çok önemli. Bu çevre bilinci aileden başlıyor. Gıda atığı başka projelere de dönüşebilir, büyüyebilir de. Temennimiz o şekilde, bu projenin büyümesi. Başkanımız’a çok teşekkür ediyoruz, eşi de buradaydı zaten. Bu projenin uygulanabilir olması hem onlar açısından hem bizim açımızdan ortak bir payda olacak. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Böyle çevre projelerine de çok destek verdiğini biliyoruz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti