İnegöl ilçesinde bulunan ve 3 milyon yıllık geçmişe sahip olan Oylat Mağarası, kimliği belirsiz kişilerce sprey boyalarla yazılar yazılarak tahrip edildi. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği mağaranın 750 metre uzunluğu ve 93 metre yüksekliği, görsel güzelliğiyle dikkat çekmektedir. Ancak bu tür vandalizm, bölge sakinleri ve ziyaretçiler arasında büyük bir rahatsızlık yaratmış durumda. Ziyaretçiler, yazıları yazan kişilerin bulunup cezalandırılmasını talep ediyor.
Oylat Mağarası, Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası olarak bilinir ve astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği ifade edilmektedir. Mağaranın içindeki sıcaklığın yıl boyunca 15 ila 18 derece arasında değiştiği ve nem oranının yüzde 90 civarında olduğu kaydedilmektedir. Bu özellikleriyle, hem sağlık açısından hem de turistik açıdan büyük bir öneme sahiptir.
İşletme sahibi Nurcan Yılmaz, bu vandalizmin son derece üzücü olduğunu belirterek, "Mağaramızın güvenliğini sağlamak için güvenlik kameraları mevcut. Ancak bu kameralar, maalesef mağaranın nadir eserlerine zarar veren ziyaretçilerin eylemlerine tanıklık ediyor. Bu durum, hem doğaya zarar vermek hem de hukuki açıdan ciddi bir suç teşkil ediyor. İnsanların bu eşsiz alanın değerini bilmesi gerekiyor. Yazı yazma, kırma ve dökme gibi davranışlar kabul edilemez. Ayrıca, bu tür vandalizmin yanında, atılan çöpler de oldukça ciddi bir sorun haline geldi. Biz bu yazıları temizlemek için orijinal çamur kullanarak onarmaya çalışıyoruz. Ancak bu yöntem de çok zahmetli ve üzülerek belirtmeliyim ki, bu durumdan çok mustarip durumdayız. Vatandaşlık bilincinin artması bu noktada oldukça önemli" ifadelerini kullandı.