İngiltere’nin mevcut Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın istifasının ardından, işçi Partisi’nde yeni liderin belirlenmesi süreci başladı. Bu kapsamda, 403 milletvekilinden 322’sinin oyunu alarak Makerfield milletvekili Andy Burnham, genel başkanlığa aday gösterildi. Eğer başka bir aday çıkmazsa, Burnham önümüzdeki hafta lider olarak ilan edilecek ve 20 Temmuz’da başbakanlık görevine başlayacak.
Eski Manchester Belediye Başkanı olan Burnham, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Adaylık başvurularının ilk günü sona ererken, İşçi Partisi Liderliği için beni aday gösteren 322 milletvekiline içten teşekkürlerimi sunuyorum. Onların desteği, Britanya’nın siyasete yeni bir yaklaşım ihtiyacı olduğu yönündeki ortak inancı yansıtıyor" ifadelerine yer verdi.
İşçi Partisi’nin liderlik yarışına katılabilmek için, adayların en az 81 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Bu süreçte Burnham’ın tek aday olarak öne çıkması, partinin geleceği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Burnham ayrıca, iktidardaki İşçi Partisi’nin Gazze’deki saldırılara verdiği tepki için özür diledi. Yapmış olduğu açıklamada, "Birçok insanın partimin, Gazze’deki askeri harekatın başlangıcında doğru davranmadığını düşündüğünü biliyorum ve bunun için özür diliyorum. Verilen tepkiler çoğu zaman yeterli olmadı. Daha iyi bir yaklaşım sergilemeliyiz. İngiltere, ateşkes çağrısında bulunmakta çok geç kaldı" şeklinde ifadelerde bulundu.
Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik saldırıların ilk haftalarında, Başbakan Starmer, sivillere yardım ulaştırmak için insani yardım faaliyetlerine ara verilmesini desteklemiş; ancak ateşkes çağrısında bulunmamıştı. İşçi Partisi, Gazze’de insani ateşkes çağrısını ilk kez Şubat 2024’te yapmıştı.