Gelişmeler, ABD'nin Hürmüz Boğazı yakınlarında bir askeri helikopteri düşürdüğü iddialarının ardından yaşandı. Bu durum, bölgede gerilimi artıran bir etki yarattı. İran Devrim Muhafızları, ABD'nin İran'a yönelik saldırılarına karşılık olarak, Bahreyn'deki 5. Filosu'nu hedef aldığını duyurdu. Ayrıca, ABD'nin İran'ın güneyini hedef alan saldırılarının devam etmesi halinde daha sert bir yanıt verileceği belirtildi. Açıklamada, "Savaş çığırtkanı ABD rejimi, bu sabah erken saatlerde temelsiz bahanelerle Cask, Sirik ve Keşm adasındaki bazı noktalara saldırmış; Sirik’teki bir telekomünikasyon kulesine zarar vermiş ve şehirdeki iki su tankını imha etmiştir" ifadelerine yer verildi. Bahreyn İçişleri Bakanlığı ise, ülkenin yeni saldırıların hedefi olduğunu doğruladı ve birçok bölgede sirenlerin çaldığını açıkladı.
ABD, İran’a misilleme saldırıları yapıldığını duyurmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı yakınlarında düşen askeri helikopterin İran tarafından vurulduğunu açıklamasının ardından, Washington yönetimi Tahran’a misilleme yapma kararı aldı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), düşürülen helikopterin ardından Trump’ın talimatıyla İran’a yönelik öz savunma amaçlı saldırılar düzenlendiğini belirtti.
İran yönetimi, bu saldırıların yanıtsız kalmayacağını bildirmişti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD’nin son saldırılarına sert bir tepki göstererek, "ABD, savaş meydanındaki yenilgilerine rağmen kararlılığımızı test etmeyi seçti. Güçlü silahlı kuvvetlerimiz hiçbir saldırıyı veya tehdidi yanıtsız bırakmayacaktır" dedi. Ayrıca, Arakçi, ABD'yi uyararak, "Güvende olmak istiyorsanız bölgemizi terk edin. Basra Körfezi tarihi, bölgeye izinsiz giren yabancıların karşılaştığı feci sonlara dair pek çok sayfa barındırmaktadır" ifadelerini kullandı.
