İsrail, Ukrayna Tahılı Taşıyan Rus Bandıralı Gemiyi Geri Çevirdi

İsrail, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarından tahıl taşıyan Rus bandıralı gemiyi yükünü boşaltmadan geri çevirdi. Bu durum, iki ülke arasında diplomatik bir krize yol açtı.

İsrail, Ukrayna Tahılı Taşıyan Rus Bandıralı Gemiyi Geri Çevirdi
İsrail, Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarından tahıl taşıyan Rus bandıralı gemiyi yükünü boşaltmadan geri çevirdi. Bu durum, iki ülke arasında diplomatik bir krize yol açtı.

Ukrayna ve İsrail arasında tahıl krizine dair yeni bir gelişme yaşandı. İsrail Tahıl İthalatçıları Birliği, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından elde edilen tahılı taşıyan Rus bandıralı kuru yük gemisinin yükünü boşaltmadan geri çevrildiğini duyurdu. Bu durum, tahıl ithalatını gerçekleştiren Zenziper şirketinin henüz bir açıklama yapmamasıyla daha da dikkat çekti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın tahılın çalıntı olduğuna dair henüz bir kanıt sunmadığını belirtti. Bu açıklama, iki ülke arasındaki gerginliği artıran bir faktör oldu.

Sosyal Medyada Tahıl Restleşmesi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, sosyal medya üzerinden karşılıklı açıklamalarda bulundu. Sybiha, 27 Nisan'da İsrail'in Hayfa kentine işgal altındaki Ukrayna topraklarından tahıl taşıyan Rus bandıralı kuru yük gemisine el koyulması talebinde bulunduklarını ifade etti. Ukrayna, "PANORMITIS" gemisi hakkında harekete geçilmesi için resmi diplomatik ve hukuki kanallar aracılığıyla başvuruda bulundu.

Sybiha, söz konusu geminin uluslararası hukuku ve Ukrayna yasalarını ihlal ettiğini ve yasa dışı yollarla tahıl yükü taşıdığı yönünde şüphelerin bulunduğunu belirtti. "Bu bir Twitter diplomasisi değil, yanıt gerektiren somut bir hukuki ve diplomatik yardım talebidir. İsrail tarafının bu talebi ciddiye almasını bekliyoruz" dedi.

Resmi Talep Beklentisi

Sybiha'nın paylaşımının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Saar, bu açıklamayı alıntılayarak, "Tweet atmadan önce resmi bir talepte bulunulması beklenirdi. Kendi nedenlerinize bağlı olarak farklı bir yol izlediniz. Talebiniz şu anda ilgili makamlar tarafından inceleniyor" şeklinde yanıt verdi.

Geçmişteki Olaylar

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Kiev Büyükelçisi'nin, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından tahıl satın alınmaması yönündeki çağrılara karşı eylemsiz kalmasının ardından bakanlığa çağrıldığını ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ise, Ukrayna'nın tahılın "çalıntı" olduğuna dair hiçbir kanıt sunmadığını yineledi.

Ukrayna tahılını taşıyan ilk Rus bandıralı gemi olan "ABINSK", 12 Nisan'da İsrail'in Hayfa kentine ulaşmış ve 15 Nisan'da bölgeden ayrılmıştır. Ukrayna, bu gemiye el koyulması talebinde bulunmuştu. Geminin 43 bin ton tahıl taşıdığı öne sürülmüştü. Ayrıca, 27 Nisan'da "PANORMITIS" adlı ikinci Rus gemisinin daha Hayfa'ya Ukrayna tahılı taşıdığı bilgisi de kamuoyuna yansımıştı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin