İstanbul'un Silivri ilçesinde faaliyet gösteren köpek eğitmeni Eren Ay, her köpeğin doğru eğitim ile olumlu davranışlar sergileyebileceğini ifade etti. Ay, sokakta saldırgan bir köpekle karşılaşıldığında yapılması gerekenleri de açıkladı. "Kaçmayacaksınız. Çünkü köpekte av güdüsü tetiklenir. Durun, hatta bir adım yaklaşın. O zaman size gelmez," dedi.
Eren Ay, 32 dönümlük ruhsatlı çiftliğinde hem arama kurtarma hem de kişisel koruma alanlarında köpekleri eğitiyor. Köpek sahiplenmek isteyenler için önemli uyarılarda bulunan Ay, doğru ırk seçimlerinin önemini vurguladı. "Her ırk her sahibe uygun değildir. Kişi kendine uygun ırkı seçmeli," şeklinde konuştu. Yanlış ırk seçiminin birçok soruna yol açabileceğini belirtti.
Bilincin sahiplendirme konusuna da değinen Ay, "Aşısız, ruhsatsız yerlerden alınan yavrular hem hastalık riski taşır hem de genetik sorunlar oluşabilir," uyarısında bulundu. Ayrıca, profesyonel eğitimin 5. aydan itibaren başlaması gerektiğini belirten Ay, eğitim sürecinin köpek sahiplerini de kapsadığını ifade etti.
Ay, "Köpeği eğitip teslim etmiyoruz. Sahibini de eğitiyoruz. Eğer sahibi hazır değilse köpeği teslim etmiyoruz," diyerek eğitimde sevgi, sabır ve emek gerektirdiğini vurguladı. Eğitim sürecinin önemi ve köpeklerin potansiyelinin doğru yönlendirmelerle ortaya çıkabileceği mesajını verdi.