İstanbul'da gerçekleşen bu özel vaka, 75 yaşındaki İsmet Akoğlu'nun hayatını tehdit eden dev aort anevrizması ile başladı. Şiddetli karın ağrısı şikayeti ile gittiği hastanede yapılan incelemelerde damar çapının büyüdüğü tespit edildi. Daha sonra, acil bir şekilde Medipol Mega Hastanesi’ne sevk edilen Akoğlu için hızlı bir müdahale gerçekleştirildi. Yapılan tomografi, anevrizmanın boyutunun 11,8 santimetreye ulaştığını ortaya koydu. Bu boyut, Türkiye'de tedavi edilen en büyük anevrizma vakalarından biri olarak kayıtlara geçti.
Anevrizma Tehlikesi ve Müdahale Süreci
Prof. Dr. Bilal Boztosun, hastanın daha önce başka bir sağlık kuruluşuna başvurduğunu ve ilk ultrason muayenesinde aortta ciddi bir büyümenin tespit edildiğini açıkladı. Normalde 2-3 santimetre arasında olması gereken aort çapının, 9,5 santimetreye ulaştığı görülmüştü. Acil müdahale gerektiren bu durum karşısında hastanın yoğun bakıma alındığını ve tomografi çekildiğini belirtti. Tomografi sonuçları, anevrizmanın boyutunun daha ciddi olduğunu gösterdi.
Kapalı Yöntemle Başarıyla Tedavi
Hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini söyleyen Boztosun, açık ameliyat yerine kapalı yöntem uygulandığını ifade etti. İşlem sırasında her iki kasıktan girerek abdominal aort anevrizmasının tamirinin gerçekleştirildiğini belirtti. Operasyonun ertesi günü, hastanın ayağa kalkarak mobilize olduğu ve genel durumunun iyi olduğu bilgisi verildi. Prof. Dr. Boztosun, hastanın zamanında hastaneye ulaşmasının ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını vurguladı. Planlama doğrultusunda hastanın taburcu edilmesi hedefleniyor.