İlk olarak, Temmuz ayında Türkmenistan kökenli D.R. adlı çocuğun, örgütle bağlantılı kişilerle iletişim kurduğu tespit edildi. Polis, bu kişinin kapalı sistem haberleşme programlarına sızarak DEAŞ mensuplarıyla irtibat kurduğunu belirledi. D.R.'nin, örgüt kontrolünde hareket ettiği anlaşılınca, Çocuk Şube Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda D.R. gözaltına alındı.
ARA BAŞLIK: Elde Edilen Dijital Materyaller
Zanlıdan ele geçirilen dijital materyallerde, örgüt içi iletişim için kullanılan kapalı devre programları ve çeşitli şifreleme uygulamaları tespit edildi. Elde edilen belgelerde, dron kullanımı, patlayıcı madde yapımı ve evde bomba üretimi hakkında eğitim videoları yer aldı. Ayrıca, araçlara yönelik saldırı yapmak için hazırlanmış kılavuzlar ve "saldırı taktikleri" isimli klasörler de bulundu. D.R., adli makamlara sevk edildikten sonra "Ev Hapsi" cezası alarak serbest bırakıldı.
ARA BAŞLIK: İkinci Şüpheli A.Y.G.'nin Yakalanması
İstanbul TEM Şube ile İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen bir başka operasyonda, A.Y.G. adlı bir başka çocuk şüpheli de eylem hazırlığında olduğu belirlenerek gözaltına alındı. 9 Eylül tarihinde Ataşehir'de bir eve düzenlenen operasyonda yakalanan A.Y.G.'nin üzerinde, biat videoları ve silahlı propaganda görselleri bulundu. Ayrıca, patlayıcı madde yapımı ve silah atış eğitimine dair belgeler ele geçirildi.
ARA BAŞLIK: Geçmiş Eylemlerden İlham Aldıkları Belirtiliyor
Her iki şüphelinin, geçmiş yıllarda düzenlenen terör eylemlerinden ilham alarak İstanbul'da yeni saldırı planları yaptıkları tespit edildi. Özellikle İzmir'deki 8 Eylül saldırısı akıllara geldi. İki çocuk, DEAŞ'ın küçük yaşta bireyleri eylemlere yönlendirmeye devam ettiğini ortaya koyuyor. D.R. ve A.Y.G.’nin yakalanması, örgütün çocuk eylemcileri kullanma stratejisini gözler önüne seriyor.
Kaynak: Mersin Haber + IHA