İstanbul, robotik cerrahinin geleceğini şekillendiren önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. "Memorial Reshapes: Robotic Surgery with Single Port" başlıklı toplantıda, 30'dan fazla ülkeden gelen 200'ü aşkın uzman hekim, tek port robotik cerrahinin farklı branşlardaki uygulamalarını ve elde edilen klinik sonuçları değerlendirdi. Toplantıda üroloji, jinekoloji, genel cerrahi ve göğüs cerrahisi gibi geniş bir yelpazede ele alınan oturumlarda, tek kesiden yapılan ameliyatların hasta konforu, iyileşme süresi ve cerrahi başarı üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde tartışıldı.
Ayrıca, uzaktan cerrahi, görüntüleme entegrasyonu ve yapay zekâ destekli sistemlerin geleceği de gündeme geldi. Memorial Sağlık Grubu CEO’su Bora Uludüz, "Bugün çok güzel bir etkinlik için bir aradayız. Single Port Robotik Cerrahi Toplantısı kapsamında buradayız. Yaklaşık 30 ülkeden, 200 katılımcı etkinliğimizde bizimle olacak" dedi. Uludüz, Türkiye’de ilk kez kurulan Single Port Robotik Cerrahi sistemini tanıtarak, bu teknoloji ile gerçekleştirdikleri ameliyatları paylaşacaklarını belirtti.
Kendi geliştirdikleri sistemin hastalar için daha az ağrı, daha konforlu bir süreç ve daha hızlı iyileşme anlamına geldiğini ifade eden Uludüz, "Üroloji, kadın doğum ve göğüs cerrahisi gibi alanlarda pek çok ilke imza attık. Hatta göğüs cerrahisinde yaptığımız bir ameliyat Avrupa’da kıta Avrupasında ilk uygulama oldu" şeklinde konuştu.
Göğüs Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Çağatay Saim Tezer, yeni teknolojilerin göğüs cerrahisinde büyük bir gelişim sağladığını belirterek, "Artık çok daha küçük kesilerden tümör ameliyatları yapabiliyoruz. Amacımız hastanın ağrısını azaltmak ve hastanede kalış süresini kısaltmak. Eskiden hastalar bir aya kadar hastanede yatarken şimdi 3-4 gün içinde taburcu olabiliyorlar" dedi. Tezer, "3-3,5 santimetrelik bir kesiden akciğer ve tümör cerrahisi yapmak mümkün hale geldi. Hatta hastalar ‘hiç ağrım yok’ diyebiliyor" ifadelerini kullandı.
Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Binbay ise, robotik cerrahinin ürolojideki etkinliğini ve güvenilirliğini kanıtladığını söyleyerek, "Artık robotik cerrahi altın standart haline geldi. Tek kollu yani single port robotik cerrahi, bu gelişimin en son ürünüdür. Hastaların daha kısa sürede iyileşmesini ve daha az ağrı çekmesini sağlıyor" dedi. Binbay, "Prostat ve böbrek kanseri gibi büyük ameliyatları sabah yapıp hastayı akşam taburcu edebiliyoruz" diyerek, "Amerika’daki çalışmalarda hastanede kalış süresinin ortalama 8 saate kadar düştüğü gösterildi" şeklinde ekledi.
Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Erman Aytaç, single port robotik cerrahinin minimal invaziv cerrahinin avantajlarını artıran bir yaklaşım olduğunu belirterek, "Artık çok büyük kanser ameliyatlarını bile tek bir 2-2,5 santimetrelik kesiden yapabiliyoruz" dedi. Aytaç, bu yöntemin hastaların yaşam konforunu artırdığını, ağrı sürecini azalttığını ve komplikasyonları düşürdüğünü ifade etti.
Son olarak, Jinekolojik Onkoloji Bölümünden Dr. Gökhan Demirayak, bu toplantının Türkiye’de düzenlenen ilk Single Port Robotik Cerrahi toplantısı olduğunu belirterek, "Jinekoloji bölümünde ben ve İtalya’dan çok deneyimli bir konuşmacı yer alacağız. Single port cerrahi ile 2-2,5 santimetrelik tek kesiden birçok ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz" dedi. Demirayak, robotik cerrahinin avantajlarını aktararak, "Görüntü kalitesi üç boyutlu, derinlik hissi çok daha iyi ve aletler eklem hareketine sahip. Hastalar ertesi gün taburcu olabiliyor ve günlük yaşamlarına çok daha hızlı dönebiliyorlar" ifadelerini kullandı.
