İstanbul'da Gerçekleşen 14'üncü WCI Forum'da Türkiye-Afrika Ticaretinin Geleceği Tartışıldı

14’üncü WCI Forum, Türkiye ve Afrika'dan 1800 iş insanını İstanbul’da bir araya getirerek iki bölge arasındaki ticaret ve yatırım potansiyelini artırmayı hedefledi. Forumda, iş fırsatları ve sürdürülebilir ortaklıklar vurgulandı.

İstanbul'da Gerçekleşen 14'üncü WCI Forum'da Türkiye-Afrika Ticaretinin Geleceği Tartışıldı
14’üncü WCI Forum, Türkiye ve Afrika'dan 1800 iş insanını İstanbul’da bir araya getirerek iki bölge arasındaki ticaret ve yatırım potansiyelini artırmayı hedefledi. Forumda, iş fırsatları ve sürdürülebilir ortaklıklar vurgulandı.
Google News'te Abone Ol

Afrika kıtasından gelen iş insanları ile Türkiye’nin üretici ve ihracatçılarını buluşturan 14’üncü Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu (WCI Forum), Türkiye-Afrika ticari ilişkilerine ivme kazandırmak amacıyla İstanbul’da başladı. Forumda iş fırsatları, yatırımlar ve sürdürülebilir ortaklıklar odağında iki kıta arasında yeni ticaret köprüleri inşa edilmesi planlanıyor.

WOW Convention Center’da düzenlenen foruma; Gambiya Cumhuriyeti Bilgi, Medya ve Yayıncılık Hizmetleri Bakanı Dr. Ismaila Ceesay, Gambiya Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Bakary Y. Badjie, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Salih Ayhan, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Develioğlu, İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, WCI Forum Başkanı Utku Bengisu ve WCI Forum İcra Kurulu Başkanı Abdülkadir Develi katıldı. Üst düzey katılım, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ortak kalkınma ve iş birliği vizyonunun güçlü bir yansıması oldu.

Afrika’yı Saha Deneyimleriyle Öğrendik

WCI Forum Başkanı Utku Bengisu, açılış konuşmasında forumun 14 yıllık Afrika yolculuğunun masa başında değil, sahada kurulduğunu vurguladı. Türkiye-Afrika ticaret vizyonlarının raporlar ve sunumlarla değil, birebir temaslarla şekillendiğini belirten Bengisu, "Bu vizyonu masa başında kurmadık. Afrika’yı raporlardan öğrenmedik, sunumlardan okumadık. Bu vizyonu sahada, tüccarla yan yana durarak, alıcıyla göz göze bakarak, pazarın ritmini yaşayarak kurduk." dedi.

Afrika’nın farklı ülkelerinde edindikleri saha deneyimlerine değinen Bengisu, Türkiye’ye yönelik güçlü iş birliği çağrısının her pazarda karşılarına çıktığını ifade etti. Bu yıl birçok ülkede forumlar, ticaret heyetleri ve iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirten Bengisu, "Sadece bu yıl; Gana’da başladık, Benin ve Togo ile devam ettik, Fildişi Sahilleri ve Etiyopya’da yeni kapılar açtık. Bugün huzurunuza, dünyayı üç buçuk kez dolaşmış bir ekip olarak çıkmanın gururunu yaşıyorum." şeklinde konuştu.

Katılımcılara çağrıda bulunan Bengisu, forum süresince kurulacak her temasın önemli olduğunu belirterek, "Her masayı ziyaret edin, her standı görün, her teması fırsata çevirin. Türkiye hazır, Afrika hazır, biz hazırız. Şimdi birlikte başarma zamanı." dedi.

Gambiya, Türk Yatırımcılar İçin Yeni Fırsatlar Sunuyor

Gambiya Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Bakary Y. Badjie, 14’üncü WCI Forum’da yaptığı konuşmada Türkiye ile Afrika arasındaki ekonomik iş birliklerinin KOBİ’ler ve yeni yatırım alanları üzerinden güçlenerek devam ettiğini belirtti. Forumun, Türk ve Afrikalı iş insanlarını somut ortaklıklar etrafında bir araya getiren önemli bir platform olduğunu vurguladı.

Badjie, Gambiya’nın özellikle spor sektöründe yüksek yatırım potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, "Altyapı, antrenman tesisleri ve yetenek geliştirme yatırımlarıyla Gambiya, bölgesel bir spor ve girişimcilik merkezi olma potansiyeline sahip." dedi. Ayrıca, turizm, tarım, ulaştırma, konut ve sağlık alanlarında da önemli fırsatlar bulunduğunu belirtti.

Geleceğin Zorunluluğu: İş Birliği

14’üncü Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu’nda konuşan Gambiya Cumhuriyeti Bilgi, Medya ve Yayıncılık Hizmetleri Bakanı Dr. Ismaila Ceesay, Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin yalnızca diplomatik değil; ticaret, teknoloji ve sürdürülebilir kalkınma boyutlarıyla stratejik bir ortaklık haline geldiğini vurguladı. Ceesay, küresel ölçekte dijital dönüşüm ve iklim krizinin ülkeleri daha fazla iş birliğine zorladığını belirtti.

Ceesay, Türkiye - Gambiya ticaret hacminin 2025 itibarıyla yaklaşık 66 milyon dolara ulaşacağını aktararak, bu rakamın iki ülke arasındaki güçlü potansiyelin göstergesi olduğunu belirtti. Türk yatırımcılarını Gambiya’daki yeni fırsatları değerlendirmeye davet etti.

Türkiye-Afrika Ticareti Son 20 Yılda 7 Kat Büyüdü

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, forumda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda önemli bir ivme kazandığını vurguladı. WCI Forum’un hem Türk hem de Afrikalı iş insanları için somut iş birliklerine zemin hazırlayan stratejik bir platform olduğuna dikkat çeken Gürcan, Bakanlık olarak bu yapıyı çok önemsediklerini ifade etti.

Gürcan, 2003 yılında benimsenen Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi ile birlikte diplomatik ve ticari temsil ağının hızla genişlediğini belirtti. Türkiye-Afrika ticaret hacminin 2003 yılında 5,4 milyar dolar olduğunu, 2025 itibarıyla 40 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Eximbank desteklerine de değinen Gürcan, Afrika’da gerçekleştirilen projelere bugüne kadar 1,5 milyar dolarlık finansman desteği sağlandığını ve bunun alıcı kredilerinin yaklaşık yüzde 42’sine karşılık geldiğini ifade etti.

Türkiye-Afrika İlişkileri Güven Temeline Dayanıyor

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Salih Ayhan, Türkiye ile Afrika arasındaki iş birliğinin yalnızca ticari değil, aynı zamanda tarihsel ve stratejik bir ortaklığa dayandığını vurguladı. Ayhan, Türkiye’nin Afrika’ya yaklaşımının sömürgecilikten tamamen uzak bir tarihsel mirasa dayandığını belirtti.

Ayhan, Türkiye’nin artık yalnızca bir tedarikçi değil, güvenlik alanında somut katkı sunan bir çözüm ortağı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin savunma sanayiinde Afrika için stratejik bir ortak haline geldiğini belirtti.

Türk Hazır Giyim Sektörü Küresel Oynayıcı

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, Türk hazır giyim sektörünün küresel ölçekte güçlü bir üretim ve marka altyapısına sahip olduğunu vurguladı. Paşahan, sektörün Afrika ile yüksek iş birliği potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Forumun ikinci gününde de ikili iş görüşmeleri, sektörel paneller ve B2B toplantılarla Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticari iş birliklerinin somut anlaşmalara dönüşmesi hedefleniyor. Forumun, karşılıklı yatırım, sürdürülebilir ortaklıklar ve uzun vadeli iş birlikleri açısından yeni kapılar açması bekleniyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin