Türkiye'nin ev sahipliğinde 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, dünya liderlerine özel bir akşam yemeği sunuldu. Bu yemek, ünlü şef Sinem Özler tarafından hazırlandı. Özler, menüsünde Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, baklalı çanak enginar, Mardin usulü haşlama içli köfte, beğendi, bonfile, buharda ızgara sebze tabağı, bademli irmik helvası ve baklava gibi Anadolu mutfağının özel lezzetlerine yer verdi. Özler, hazırlık sürecini ve menünün detaylarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı.
İletişim Başkanlığı koordinasyonunda oluşturulan menüde görev alan Özler, yemeklerin titizlikle hazırlandığını vurguladı. "Hazırlanan tüm yemekler Türk mutfağının çeşitleriydi. Ben de kendi mutfağımdan yemekler üzerine bir menü hazırladım. Menümüzde mutlaka bir dolmanın yer alması gerekti. Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması yaptık ve bu yemek çok beğenildi. Diğer yemeklerimiz arasında baklalı çanak enginar ve Mardin usulü içli köfte de vardı. Beğendi, bonfile ve buharda pişirdiğimiz sebze tabağı ile birlikte sunuldu," dedi.
8 Aylık Çalışma Süreci
Özler, menünün oluşumunun yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. "NATO Zirvesi çok önemliydi. Bizler son bir buçuk ayda yemek içme olarak heyetlere dahil olduk. Külliyeden direktifler aldık ve gelen bilgiler doğrultusunda listelerimizi sunduk. Onay sürecinin ardından çalışmalara başladık ve iki gün boyunca sunumlarımızı gerçekleştirdik," şeklinde konuştu.
Olumlu Geri Dönüşler
Yemekleri tadan heyetlerden çok güzel geri dönüşler aldıklarını ifade eden Özler, "Herkes çok mutluydu. Şefler için en önemli şey, tabakların boş dönmesidir. Akşam oturumum kalabalıktı ve geri dönüşler çok değerliydi," diye ekledi.
Büyük Bir Gurur Kaynağı
Özler, zirvenin kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. "Anadolu mutfağını tanıtmak adına burada olmak çok önemliydi. Yüksek standartları korumak ve misafirlerimize bu lezzetleri sunmak bizim için çok kıymetliydi. Dünya genelinde Türk mutfağının önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz ve bu konuda daha fazla çalışmalara devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.