Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda Avrupa Komisyonu'nun Ekonomi ve Verimlilikten Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Şimşek, Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun önemine dikkat çekerek, bu sürecin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği hedefiyle de bağlantılı olduğunu ifade etti.
Gümrük Birliği'nin Modernizasyonu
Şimşek, Gümrük Birliği anlaşmasının 30 yılı aşkın bir süredir ekonomik ilişkilerin temelini oluşturduğunu belirtti. Ancak, küresel ekonomik koşulların değiştiğini vurgulayarak, "Gümrük Birliği, hala 1990’ların ekonomik gerçeklerine göre işliyor. Bugünün ekonomisi yalnızca sanayi ürünlerinden ibaret değil; hizmetler, dijital ticaret, kamu alımları ve tarım bu entegrasyonun ayrılmaz parçalarıdır" dedi. Bu nedenle Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun teknik bir güncelleme değil, stratejik bir gereklilik olduğunu dile getirdi.
SEPA'ya Katılım Süreci
Türkiye'nin Tek Avro Ödeme Alanı'na (SEPA) katılım konusuna da değinen Bakan Şimşek, Türkiye'nin niyet mektubunu Avrupa Ödemeler Konseyi'ne ilettiğini ifade etti. SEPA üyeliğinin sınır ötesi ödemeleri daha hızlı ve düşük maliyetli hale getireceğini belirten Şimşek, bu sürecin ticareti ve yatırımı kolaylaştıracağını ve şirketlerin rekabet gücünü artıracağını sözlerine ekledi. "Bu sürecin en kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum" dedi.
Ekonomik İlişkilerde İlerleme
Vize serbestisi sürecinin, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğine dikkat çeken Şimşek, mevcut asimetrinin giderek belirginleştiğini belirtti. "AB, üçüncü ülkelerle ticaret anlaşmaları yaparken, Türkiye ile Gümrük Birliği aynı çerçevede kalıyor. Modernize edilmiş bir Gümrük Birliği, işletmelere ve yatırımcılara önemli katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu. Vize serbestisinin de iş dünyasına hareket kabiliyeti kazandıracağını vurguladı.
Türkiye-AB Ekonomik Ortaklığı
AB ile Türkiye'nin ekonomik ilişkilerini değerlendiren Bakan Şimşek, Sanayi Hızlandırma Yasası teklifi üzerinde de durdu. Türkiye'de üretilen ürünlerin, Birlik menşeli ürünlerle eşdeğer kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Türkiye ile Avrupa Birliği'nin artık yalnızca ticaret yapan iki taraf değil, ortak üretim yapan ekonomik ortaklar olduğunu ifade eden Şimşek, Kamu İhale Kanunu'nda yapacakları değişikliklerle AB firmalarına eşit muamele sağlayacaklarını söyledi.
Son olarak, yatırım ortamını iyileştirmek için çalışmaların sürdüğünü belirten Şimşek, yeni ticaret, enerji ve ulaştırma koridorlarının rekabet gücünü artıracak stratejik araçlar haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin bu bağlamda, Avrupa ile ekonomik entegrasyonunu güçlendirecek yeni bağlantı hatlarının merkezinde yer aldığını vurguladı. İş dünyasıyla yapılan görüşmelerin önemine de değinen Şimşek, önerilerin dikkate alınacağını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için çalışmalara devam edileceğini belirtti.