STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye’nin kendi milli hücumbotunu tasarlama yeteneğine ulaştığını belirtti. Güleryüz, "Tasarımı tamamen STM mühendislerine ait olan Milli Hücumbotumuzun inşa sürecinde, ilk sac kesiminden sonra ilk bloğumuzu kızağa aldık. Bu proje, sadece yeni bir platform üretimi değil; aynı zamanda Türkiye’nin kendi hücumbotunu tasarlayıp inşa edebilen bir ülke konumuna yükselmesinin simgesidir." ifadelerini kullandı.
Milli Hücumbot Projesinin tarihi süreci, 9 Eylül 2024 tarihinde SSB-STM arasında imzalanan sözleşme ile başladı. İlk hücumbotun inşasına 2025 yılında geçildi ve ilk sac kesimi 8 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirildi. STM, bu milli modeli ilk olarak 22 Temmuz 2025 tarihinde Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2025) kapsamında tanıttı.
Milli Hücumbot, su üstü harbi görevlerinde düşmanın tespit ve teşhis imkânlarını zorlaştırmak amacıyla bekleme ve gizlenme mevkilerinde konuşlanabilecek. Uzun menzilli güdümlü mermilerle hücum edebilecek ve gerektiğinde fırkateyn ve helikopterlerle koordineli taarruz gerçekleştirebilecek yeteneklere sahiptir. Ayrıca, gemi yeterli hava savunma sistemleri ile donatılacak ve yüksek hız ve manevra kabiliyeti sunacaktır. İnşa faaliyetlerinde yerli kaynaklardan maksimum oranda yararlanılması hedeflenmektedir.
Milli Hücumbot, sığ sularda harekât yapabilme kapasitesi, düşük radar kesit alanı ve zorlu deniz koşullarında atış yapabilme kabiliyeti ile dikkat çekmektedir. Teknik özellikleri arasında 68.00 m tam boy, 9.3 m azami en, 700 ton deplasman, 39+ knot azami hız ve 20 knot intikal hızı bulunmaktadır. Geminin silah ve sensör sistemleri arasında 76 mm baş top, satıhtan satıha güdümlü mermi sistemi ve yakın hava savunma sistemi yer almaktadır.
Ayrıca, geminin ana tahrik ve elektrik sistemi, 4 x dizel makine, 4 x yönlendirilebilir su jeti ve 3 x dizel jeneratörden oluşmaktadır.