İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Kurulan Suç Örgütüne Üye Olma, Nitelikli Dolandırıcılık' suçlamalarıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Bu soruşturma, Türkiye genelinde meydana gelen dolandırıcılık olaylarını kapsamaktadır. Şüphelilerin sosyal medya üzerinden kendilerini 'yatırım danışmanı' olarak tanıtarak yaptıkları reklam paylaşımlarında, yatırımcılarına şirket hisselerinde günlük alım satım yaparak sermayenin 5 katı kadar kazanç vaat ettikleri tespit edilmiştir.
9 Kişiyi Dolandırdılar
Şüphelilerin, yüksek kazançlı yatırım yapma vaadiyle 9 kişiyi toplamda 127 milyon lira dolandırdığı belirlenmiştir. Dolandırıcılık faaliyetlerinde, paraların kurulan 49 ayrı paravan şirkete ait banka hesaplarına yatırıldığı, ardından bu hesaplardan farklı banka hesaplarına, kuyumcu ve döviz bürolarına, hatta kripto platformlarına aktarıldığı anlaşılmıştır. Yürütülen araştırmalar sonucunda 109 şüpheli tespit edilmiştir. Bu şüphelilerden 44’ünün çeşitli suçlardan cezaevinde olduğu saptanmıştır.
Operasyon ve Gözaltılar
65 şüphelinin yakalanması amacıyla 16 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirilmiştir. İlk etapta 63 şüpheli yakalanmış, devam eden çalışmalar neticesinde konuya karıştığı belirlenen 5 şüpheli daha gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan toplam 68 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmiştir.