Aziz İhsan Aktaş’ın liderliğini yaptığı iddia edilen çıkar amaçlı suç örgütü, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara'nın da aralarında bulunduğu 200 sanığın yargılandığı davada, gizli tanık XYZ dinlendi. Bu duruşma, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Gizli tanık XYZ, "Belediyenin içindeki kokuşmuş yapıyı ortaya çıkarmak için ifadelerimi verdim. Rüşvet çarkları belediye içindeki bütün ihalelerde işlemektedir. Aziz İhsan Aktaş etkin pişmanlıktan faydalanarak verdiğimiz bilgileri doğrulamıştır." şeklinde ifadelerde bulundu. Tanık, ihalelerin nasıl düzenlendiğini anlatarak, "İhaleler çoğu zaman doğrudan temin ya da çağrı usulü ile yapılmakta ve bu süreçte piyasa değerinin üstünde bedellerle işlerin verilmesi sağlanmaktadır." dedi.
Tanık, Rıza Akpolat’ın işlerin yürütülmesindeki rolüne dikkat çekerek, "Eğer Rıza Akpolat deneyimli bir başkan olsaydı, bu mahkemede kimse bulunmazdı." dedi. Ayrıca, müteahhit firmaların belediye ile iş yaparken düzgün bir çalışma yürütmediğini, bu yüzden belediyelerin ödeme aczine düştüğünü ifade etti. Gizli tanık, usulsüzlüklerin nasıl yapıldığına dair de bilgiler verdi ve ihale süreçlerinin belli firmalara verilmesinin alışkanlık haline geldiğini vurguladı.
Duruşma, gizli tanığın ifadelerinin ardından bir saatlik bir ara vererek devam etti. Aranın ardından bir başka gizli tanık olan Yaprak’ın dinlenmesi bekleniyor.
