İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Bayraklı, Bornova, Konak, Karabağlar ve Menemen ilçelerinde toplam 30 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı inşaatı gerçekleştiriyor. Bu projeyle birlikte, yağmur ve kanal sularının ayrı ayrı toplanması sağlanacak ve yağışlarda yaşanan sıkıntıların önüne geçilecektir. Çalışmaların bir sonraki aşamasında ise 112.5 kilometrelik atık su iletim hattı döşenecek.
Projede yer alan mahalleler arasında Konak ilçesindeki Güzelyalı, Göztepe, Mithatpaşa ve Saygı, Bayraklı'da Osmangazi, Adalet ve Manavkuyu, Karabağlar'da Günaltay, Bozyaka, Cennetoğlu ve Osman Aksüer ile Bornova'da Karacaoğlan mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca, Çamdibi Kazım Dirik Caddesi ve Menemen'de Ulukent mahallesinde de yağmur suyu kanalı inşaatı yapılmaktadır. Mithatpaşa Mahallesi'nde, Şehit Nihat Bey Caddesi ile 186 ve 189 sokaklarda toplam 432 metre yağmur suyu kanalı inşa edilecektir.
İhale kapsamında Saygı Mahallesi Barış Caddesi'nde 114 metre borulu sistem ve ızgaralı kanalların imalatı tamamlanmıştır. Güzelyalı ve Göztepe mahallelerinde ise 3.5 kilometre yağmur suyu kanalı ve 1.3 kilometre atık su kanalı inşa edilecektir. Yağmur sularını Poligon Deresi’ne yönlendirmek için bir terfi merkezi inşa edilecektir. Çalışmaların ardından pompa istasyonunun yapımı tamamlanmış olup, yağmur suyu hattı imalatına başlanacaktır. Karacaoğlan Mahallesi'nde 6172 ve 6167 sokaklarda 1 kilometre uzunluğunda yağmur suyu kanalı inşaatı devam etmektedir.
Çalışmaların temmuz ayında tamamlanması planlanmaktadır. Çamdibi Kazım Dirik Mahallesi, Sanayi Caddesi’nde 420 metre uzunluğunda atık su kanalı yenileme çalışmaları da sürmektedir. 800 bin lira yatırımla başlatılan bu çalışmaların eylül ayında tamamlanması hedeflenmektedir. Sevgi Mahallesi’nde 4623, 4634, 4592, 4562 ve 4581 sokaklarda toplam 387 metre borulu sistem yağmur suyu kanalı döşeme çalışmaları sona ermiştir. Günaltay Mahallesi 4722 ve 4901 sokaklara ise 435 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı inşaatı devam etmektedir. Bozyaka Mahallesi 5714 Sokak’a toplam 869 metre yağmur suyu kanalı inşa edilecektir.
Cennetoğlu ve Osman Aksüer mahallelerinde, Yeşillik Caddesi ile 5647 ve 5903 sokaklarda toplam 198 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı imalatı tamamlanmıştır. Osmangazi ve Manavkuyu mahallelerinin bazı sokakları ile Adalet Mahallesi, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi'nde bulunan sağlık ocağı önünde, yağışlı günlerde su baskınlarının önlenmesi amacıyla 6.8 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı ve 3.4 kilometre uzunluğunda atık su hattı imalatı yapılacaktır. Bu çalışmalar önümüzdeki günlerde başlayacaktır ve 2016 Mart ayında tamamlanması planlanmaktadır.
İZSU, yeni ihaleler aracılığıyla Çiğli, Bayraklı, Bayındır, Karabağlar, Torbalı, Menderes, Karşıyaka ve Aliağa ilçelerinde toplam 30 kilometre yağmur suyu hattı ile 112.5 kilometre kanal hattı döşeyecektir. Bu yatırımlar arasında Gümüldür bölgesinin evsel atıklarını Özdere Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıyacak iletim hattı ve kanal yatırımları, Bayındır Arıkbaşı, Çırpı, Hasköy ve Havuzbaşı mahallelerinin atık sularını Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’ne iletecek iletim hattı ile Ayrancılar bölgesindeki 71 kilometrelik atık su hattı önemli yer tutmaktadır.