Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir 1. Bölge Milletvekili adayları Ertuğrul Kürkçü ve Pınar Aydınlar, Gazi Ortaokulunda oylarını kullandı. Oy verme işleminin ardından açıklamalarda bulunan Kürkçü, 40 yıllık mücadelenin bir adım daha yaklaştığını belirtti. “Kendimizi toplumsal muhalefet rolüne tayin ediyoruz. Herhangi bir hükümet kombinasyonu içinde şuan için yer alma düşüncemiz yok” dedi.
40 Yıl Mücadele ve Engeller
Sandığa ulaşana kadar büyük engeller ve trajediler yaşadıklarını vurgulayan Kürkçü, engelli koşulardan geldiklerini ifade etti. Türkiye’de bir dönemin kapandığını, yeni bir çağın başladığını belirten Kürkçü, “Uğrunda 40 yıl mücadele ettiğimiz hedeflere bir adım daha yaklaşıldı” diye konuştu. Ayrıca, “Halkların Demokratik Partisi’ne oy verdim. Bu seçim Türkiye için dönüm noktasıdır” ifadesini kullandı.
Büyük Trajediler ve Sorumluluk
Kürkçü, “Bu sandığa gelene kadar çok büyük engelleri, çok büyük trajedileri yaşamamız gerekti” diyerek arka planda dört kaybın bulunduğunu aktardı. Barajı aşacaklarına inandıklarını belirten Kürkçü, “Bu bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Güçlü bir milletvekili kadrosu ile Meclis’te olacağız” dedi. Türkiye’nin yerel demokrasilerle güçlendirilmiş bir parlamenter demokrasiye doğru ilerlemesine öncülük edeceklerini vurguladı.
Yeni Bir Yönetim ve Siyasi Olgunluk
Kürkçü, yarından itibaren halkların yeni bir yönetim oluşturmak için oy kullandığını belirterek, “Türkiye’nin siyasal erginliğini bu seçimle ispatlamış olacağız” dedi. Ayrıca, dışlanan kesimlerin siyasi temsili için bu fırsatın büyük bir titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Bugün, 40 yıl mücadele ettiğimiz hedeflere bir adım daha yaklaştık” diyen Kürkçü, seçimde başarılar diledi.
Toplumsal Muhalefet Rolü
Kürkcü, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Meclis’e giremedikleri takdirde neler yapacaklarını değerlendirmediğini belirtti. “Kendimizi toplumsal muhalefet rolüne tayin ediyoruz. Çözüm ve barış, Türkiye’nin en önemli meseleleri” dedi.
Öte yandan, İzmir'de 3 milyon 85 bin 404 vatandaşın oy kullanacağı 8 bin 984 sandıkta yaşlı ve engelli seçmenlerin dikkat çektiği gözlemlendi. Tekerlekli sandalyeleri ve bastonları ile oy kullanmaya gelen vatandaşlar, görevliler tarafından desteklenerek sandıklara ulaştırıldı. Sandığa kucaktaki bebekleriyle gelenlerin yanı sıra köpeğiyle gelenler de dikkat çekti.
Kaynak: Mersin Haber + IHA