İzmir 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Genel Sekreter Barış Karcı ve eski Genel Müdür Heval Savaş Kaya'nın da aralarında bulunduğu sanıklar katıldı. Duruşmada kimlik tespitinin ardından sanıklara savunma yapma hakkı verildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İZBETON AŞ'de taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 1 Temmuz tarihinde soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bu kişilerden 60'ı tutuklanmıştır. Ayrıca, soruşturma çerçevesinde hazırlanan iddianame İzmir 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir.
Soruşturmanın Detayları
İddianamede, İzmir'in çeşitli ilçelerinde yürütülen kentsel dönüşüm projelerindeki usulsüzlük iddiaları yer almaktadır. Soyer ve diğer sanıklar, kamu kurumlarına zarar vermek, nitelikli dolandırıcılık ve kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Dava süreci Eylül ayında başlamış olup, ilk duruşmada bazı sanıkların tahliyesi gerçekleşmiştir. İZBETON AŞ’ye yönelik yürütülen bu soruşturmanın sonuçları, İzmir'deki kamu projelerinin geleceğini etkileyecek önemli bir gelişme olarak öne çıkmaktadır.
Yargılama sürecinin ilerleyen aşamalarında, sanıkların savunmaları alınmaya devam edecek ve mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecektir. İzmir'de yaşanan bu dava, yerel siyasi iklimin ve kamu yönetiminin yanında, inşaat sektöründe yaşanan şüpheli durumların da sorgulanmasına neden olmaktadır.