Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, sulama sezonunun Nisan ayında başladığını belirtti. Yeni açılan hidrantlarla birlikte sulama işlemlerinin Eselli yakınlarına kadar gerçekleştirildiğini ifade eden Kaptan, su israfının toprağa ve yer altı kaynaklarına ciddi zararlar verdiğini vurguladı.
İsrafın Cezası Ağırlıklı Olacak
Kaptan, sulama birliği kanununun ilgili maddelerinin net olduğunu ve israf eden üreticilere cezai işlem uygulanacağını dile getirdi. “Barajdan gelen suyun değerini bilmek, toprağını ve çevresini korumak herkesin sorumluluğudur. Baraj suyu, üreticinin maliyetlerini düşürmesine yardımcı oldu; ancak bu, gereğinden fazla sulama yapma hakkı vermez” dedi.
Ayrıca, Kaptan, bölgede yaşanan aşırı sulama nedeniyle toprak verimli tabakasının zarar gördüğünü ve bu durumun gelecekte büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti. Yaz mevsiminde yapılan incelemelerde, üretim yollarının dereye dönmesi gibi görüntülerle karşılaşıldığını, bu nedenle üreticilerin toprağa ve suya sahip çıkmaları gerektiğini ifade etti. Sulama sezonunun ilk günlerinde üreticilere su israfından kaçınmaları ve cezai işlemlerle karşılaşmamaları için uyarılarda bulundu.