Kaplumbağalar İçin Hukuk Mücadelesi

Mezitli Belediyesi, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Caretta Caretta, Yeşil Deniz Kaplumbağası ve endemik Kum Zambaklarının üreme ve yaşam alanı olan Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkında yaşanacak yapılaşma tehlikesine karşı hukuk mücadelesi başlattı.

22 Kasım 2019 Cuma, 11:01
Kaplumbağalar İçin Hukuk Mücadelesi
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mezitli Belediyesi, açılan ihale ile özel bir şirkete ihalesi yapılan Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkının hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Rekreasyon Alanı olarak işaretlenmesini mahkemeye taşıdı. Planın nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Caretta Caretta, Yeşil Deniz Kaplumbağası ve endemik Kum Zambaklarının üreme ve yaşam alanı olan bölgenin onaylanacak planla yapılaşmaya açılacağını iddia eden Mezitli Belediyesi, Mersin İdare Mahkemesine başvurarak planın iptalini istedi.
Yapılan incelemeler sonucu konunun hassasiyetini dikkate alan Bölge İdare Mahkemesi kısa sürede dava sürecini başlattı. İdare Mahkemesi verdiği ara kararla konu hakkında planı onaylayan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ayrıntılı bilgi istedi.

HAZIRLANAN PLANDAN ÇELİŞKİLİ İFADELER
Bahsi geçen planın farklı paftalarında farklı ifadeler kullanıldığını bu durumun yapılaşmanın önünü açacabileceğini belirten Mezitli Belediyesi, Bölge İdare Mahkemesinde açtığı dava konusunda şu hükümlere yer verdi:
“Plan hükümlerine göre Bu alan dışında yapı yaklaşma mesafesi ile sınırlanan alan içerisinde halkın eğlence ve dinlenme gereksinimini karşılamak amaçlı açık spor sahaları, yürüyüş, açık alan aktivitelerinin yapılmasına yönelik kullanımlar ile takılıp sökülebilir nitelikte kır kahvesi-lokantası, büfe, sergi ve tanıtım alanları vb. tesisler bulunabileceği, emsal % 3’ü , yüksekliği 5.50 metreyi aşmayacak şekilde işletmecilik sözleşmesi ekinde yer alan tip projeleri doğrultusunda yapılabileceği belirtilmiştir. Planda ise kıyı kenar çizgisi ile kıyı çizgisi arasında kalan toplam 98.695 m² büyüklüğündeki kıyının tamamının (askeri alan hariç) Rekreasyon Alanı olarak işaretlendiği görülmektedir.
Bu haliyle, koruma statüsü bulunan Tabiat Parkında yüksek oranda yapılaşmanın önünün açılabileceği, bu plan kararlarının Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliklerine aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Planda öngörülen Emsal=0.03 (E=%3) yapılaşma koşulunun, Rekreasyon Alanının bütününün yüzölçümünden mi yoksa yapı yaklaşması mesafesi belirtilen alanların büyüklüğü üzerinden mi hesaplanacağı konusunda açıklık bulunmamaktadır. Planda kıyı alanı içerisinde yapılması öngörülen tesis ve yapılar ilgili yönetmeliklere aykırıdır. Kıyı Kanunu uygulama yönetmeliğine aykırı nitelikteki yapılaşma kararları vardır.
Plan paftalarının onaylı ön yüzlerinde planın adı “Mersin İli Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi Gümüşkum Tabiat Parkı 1/5000 Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” olarak belirtilmiştir. Planın lejant paftasında ise onay yüzlerinde belirtilen plan ismi ile tutarlı olmayacak şekilde “1/1000 ölçekli Mersin Mezitli Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkı Dolgu ve Kıyı Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” başlığına yer verildiği görülmektedir. Bölgedeki Deniz Kaplumbağaları Koruma ve Yuvalama Alanının koruma statüsü göz önüne bulundurulduğunda dolgu amaçlı imar planının yapılması mevzuata, planlama ilke ve esaslarına aykırılıklar içermektedir. Plana dolgu amaçlı imar planı niteliği kazandırılarak bölgedeki yapılaşma oranının artırılmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır.
Söz konusu plan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine uygun değildir. Rekreasyon Alanı içerisinde belirtilen yapı yaklaşma mesafelerinin ölçüleri belirtilmemiş, referans aldığı sınırlar belirsiz bırakılmıştır. Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezini içeren İdari Hizmet Alanı adasının sınırı ve yapı yaklaşma mesafeleri planda okunamamaktadır. Kıyı çizgisi, kıyı kenar çizgisi mevzuata uygun bir şekilde planda gösterilmemiştir.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 31.07.2018 tarih ve 560 sayılı kararı onaylanarak yürürlüğe gir Gümüşkum Tabiat Parkı sınırlarını da içerisine alan Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli ilçeleri 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile aynı tarihte kabul edilen 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planında işaretlenen Tabiat Parkı sınırı arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilmektedir. Tabiat parkı ve dışında kalan alanlar kapsamında plan kararlarında bütünlüğünün ve sürekliliğinin sağlanamadığı tespit edilmektedir. Plan yapma ve onama yetkisi bulunan farklı kurumlar tarafından yapılan mekânsal planların çelişki içermemesi, planlar arasında sınır bütünlüğü ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir.
Yönetmeliklerde belirlenen itiraz süresi içerisinde gerekli itirazlarımızı yapmamıza rağmen itirazların reddi ya da kabulü yönünde herhangi bir yanıt bugüne kadar idaremize iletilmemiştir. Bu durumda yasal mevzuatlara göre planlara yönelik itirazlarımızın zımnen reddedildiği değerlendirilmektedir.”

KORUNMASI GEREKEN ALAN YAPILAŞMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Mezitli’de yaşayan duyarlı vatandaşların sahip çıkmasıyla bu alanda düzenlenecek Pop Festivalinin iptal edildiğini hatırlatan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkının söz konusu planın kabul edilmesi halinde yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Plana yasal süre içerisinde itiraz etmelerine karşın kendilerine olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini vurgulayan Başkan Tarhan, “Biz Mezitli Belediyesi olarak asli görevlerimizden birisi olan doğal güzelliklerin ve çevrenin korunması kapsamında Mersin İdare Mahkemesinde dava açtık. Adli mercilerin konunun hassasiyetini bilerek kısa bir süre içerisinde davayı başlatması sevindirici bir gelişmedir. Biz gerek nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Caretta Caretta, Yeşil Deniz Kaplumbağası ve endemik Kum Zambakları için gerekse vatandaşlarımızın buradan doğal güzelliği ile ücretsiz yararlanabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

DÜNYAYI PAYLAŞTIĞIMIZ TÜM CANLILARIN YAŞAM HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Konuyla ilgili yakın bir bölgede bulunan ve benzer özellikler taşıyan Erdemli’de ki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Kampüsünde birim müdürleriyle yaptıkları incelemede alanın nasıl korunması gerektiği konusunda da son derece aydınlatıcı fikirler edindiklerinin altını çizen Başkan Tarhan, “ODTÜ sahasında kaplumbağa yuvalarının korunması için bölgede alınan tedbirleri kıyasladığımız zaman konunun ne denli ürkütücü bir noktaya geldiğini üzülerek gördük. Alan tamamen koruma altına alındığı gibi bölgede bulunan sazlık ve otlar da doğal bir şekilde korunmuş. 100. Yıl Tabiat Parkımızda ise tam tersi bir durum söz konusu. Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor