Safranbolu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören öğrenciler, atölyelerde hem geleneksel hem de modern üretim yöntemlerini kullanarak çeşitli mobilya ürünleri hazırlamaktadır. Bu süreçte, sandalye, masa, sehpa ve dolap gibi ürünlerin tasarımından üretim aşamasına kadar birçok aşamayı birebir deneyimleme fırsatı buluyorlar.
Okul Müdürü Muammer Demirtaş, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1981 yılında eğitim öğretime başladığını belirtmiş ve "Okulumuz, kurulduğunda 3 bölümle faaliyete geçmiş, zamanla 2 bölüm daha eklenmiştir. Şu anda makine, metal teknolojileri, mobilya, bilişim ve elektrik-elektronik alanlarında toplam 5 bölümle eğitim vermekteyiz. 350 öğrenciye hizmet sunuyoruz. Okulumuz, ilçemiz ve ilimiz için değer üreten önemli bir kurumdur." diye ifade etmiştir.
Demirtaş, okulda yürütülen üretim faaliyetlerine de değinerek, "Özellikle mobilya bölümünde çeşitli ürünler üretilmekteydi, fakat geçmişte bu ürünler döner sermaye kapsamında değerlendirilmekteydi. Şu an döner sermayenin yeniden açılması için başvuru yaptık ve talebimizi ilettik. Açıldığında, öğrencilerimizin emek vererek ürettiği ürünleri ülke üretimine, milli bir sermaye olarak kazandırmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuşmuştur.
Mesleki eğitimin önemine de vurgu yapan Demirtaş, "Mesleki eğitim, günümüzde en çok tercih edilen alanlardan biri haline gelmiştir. Mesleki eğitimin önemi anlaşıldıkça, ülkemizde ara eleman sorununu çözmek ve meslek erbabı sayısını artırmak adına önemli çalışmalar gerçekleştirilmektedir." ifadelerini kullanmıştır.
Mobil ve İç Mekan Tasarımı alanı öğretmeni Mehmet Bayram, öğrencilerine meslek kazandırmak için önce tasarım, ardından üretim süreçlerini öğrettiklerini belirtmiştir. Geleneksel ahşap sanatlarının yanı sıra modern üretim teknikleri kullandıklarını aktaran Bayram, kaplama, oyma ve taklit kündekâri uygulamaları ile öğrencileri yetiştirdiklerini ifade etmiştir. Bayram, amaçlarının ahilik kültürü doğrultusunda meslek ahlakına sahip bireyler yetiştirmek olduğunu da sözlerine eklemiştir.
Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü 10. sınıf öğrencisi Cemre Taha Çenesiz, "Sınıfta bilgisayar dersi görüyoruz ve bilgisayarda çizimler yapıyoruz. Daha sonra atölyeye gelerek ahşap birleştirme ve oyma işlemlerini öğreniyoruz. Burada sandalye, sehpa, masa ve dolap gibi ürünler yapıyoruz. Çoğunlukla geçmeli ve birleştirmeli parçalar üretiyoruz." şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Çenesiz, derslerde öğrendikleri bilgileri atölyelerde pratik hale getirdiklerini de ifade etmiştir. Öğrencilerden Yiğitcan Cansev ise, mobilya mesleğini gelecekte yapmayı istediğini dile getirerek, "Bu mesleği gelecekte yapmak istiyorum çünkü altyapısı olan bir işim olacak. Bu okuldan mezun olduğumda bu işin altyapısına sahip olacağım." şeklinde düşüncelerini aktarmıştır. Gelecekte bu işi yaparak ekmeğini kazanabileceğine inandığını da eklemiştir.