Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă ile birlikte Romanya’dan işadamları grubunu ağırladı. Karşılıklı iş fırsatları ve yatırım imkânlarının konuşulduğu toplantıda ikili iş görüşmeleri de yapıldı.

09 Ocak 2020 Perşembe, 12:27
Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü
-

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă, Romanya Ticaret Müşaviri Cornel Diaconita, Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticisi Razvan Parvulescu, Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Güven Güngör, TİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Demirel ve TİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Çölmekci, Mustafa Okşar, Özkan Tezel, Doğan Yalçınkaya, TİAD Genel Sekreteri Barbaros Yıkar, TİAD İdari İşler Sorumlusu Cemil Akkaya ve Ekol Lojistik İş Geliştirme Müdürü Tolga Er başta olmak üzere Romanya’dan gelen kalabalık işadamı grubu Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın konuğu oldu. Tarsus TSO’da düzenlenen ‘’Romanya-Türkiye Yatırım ve İş Fırsatları’’ konulu toplantıda Tarsus iş dünyası ile buluşan Romanya iş heyeti ile karşılıklı ticaret konuşuldu.

KOÇAK YATIRIMA DAVET ETTİ
Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü
Toplantının açılışında konuşan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Romanya ile karşılıklı olarak ticaretimizin ve işbirliğimizin daha çok artmasını istediklerini belirterek, ‘’ Bugün Romanya’dan başta Sayın Büyükelçimiz, Ticaret Müşavirimiz, TİAD yöneticileri olmak üzere iş heyetini ağırladığımız için ayrıca mutluyuz. Biz istiyoruz ki karşılıklı olarak yatırımlar ve ticari işbirliklerini artıralım, yatırım imkânlarımızı değerlendirebilelim.’’ diye konuştu. Tarsus’un sanayi ve ticareti hakkında bilgi veren Koçak, şöyle konuştu: ‘’Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz yıl 140, bu yıl ise 141. Yılımızı kutluyoruz. Türkiye’nin en eski ticaret ve sanayi odalarından biri olmak bizim için ayrıca gurur. Bildiğiniz üzere Tarsus hem sanayi hem de özellikle inanç turizmi noktasında geçmişi olan bir şehir. Zengin sanayi, tarım ve turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, yeni ticari işbirlikleri yaratmak ve bu potansiyeli artırmak için de Oda olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aktif 3 bin üyemiz, 15 meslek grubumuz, tarım ve tarıma dayalı sanayi ağırlıklı olmak üzere çeşitli sektörlerden firmalarımızla kent ve bölge ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz. Tarsus’tan 2018 yılında 163 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracat yaptığımız ülke sayısı 110’a ulaştı. İhracat yaptığımız ülkeler içinde en büyük payı Rusya ve ardından Ortadoğu ülkeleri (Irak, Suriye), Ukrayna, İran, Almanya, İsrail, Suudi Arabistan, KKTC ve Polonya takip ediyor. İhraç ettiğimiz ürünler içinde de en çok tarım ürünleri, tarıma dayalı işlenmiş ürünler, kimyevi maddeler ve diğer sanayi ürünleri var. Romanya’ya da yaş sebze meyve, plastik, kauçuk ve makine ürünleri gönderiyoruz. Tabi ki karşılıklı olarak ticaretimizin ve işbirliğimizin daha çok artmasını istiyoruz.’’

İKİNCİ BİR MARMARA HAVZASI
Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü
Romanya işadamları heyetine projeler hakkında da bilgi veren Tarsus TSO Başkanı Koçak, şunları kaydetti: ‘’Şu anda önümüzde çok güzel bir proje var ve ciddi mesafeler aldık. Tarsus’a Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Çok hızlı yol aldık. Alt yapı proje çalışmalarımız süratle devam ediyor. 530 hektar alan üzerine kuruyoruz. Jeopolitik konum açısından mükemmel bir konuma sahip. (OSB, Adana havalimanına 44 km, Mersin Limanına 44 km, Serbest Bölgeye 40 km, yeni kurulacak Çukurova Bölgesel Havalimanına 25 km ve Yenice Lojistik Üssü’ne ise 18 km uzaklıkta.) Bölgenin içinden karayolu geçmekte olup otoyola sınır konumda. Dolayısıyla böylesine bir noktada olan yer alan sanayi bölgemiz yatırımcılar için cazip. Yatırımcıların OSB’ye ilgisi var ve ön tahsis sözleşmeleri imzalayarak yatırımcılarımıza arazi tahsisi yapıyoruz. 1.etap sanayi parsellerimizin satışı neredeyse tamamlandı. Büyük yatırımların gelmesi çok sevindirici. Kısmet olursa bu yıl kamulaştırma işlemlerini tamamlamayı ve yine bu yıl alt yapıyla ilgili temellerin atılacağını öngörüyoruz. Bunun dışında tarım ve sanayi işbirliği kapsamında tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek için de Mersin Agropark kuruyoruz. Çok güzel ve önemli mesafeler kat ettik. Bölgemize şu anda yapımı devam eden ve yük taşımacılığına yönelik olarak da hizmet verecek olan Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanının inşaat projesi devam ediyor. Ayrıca Yenice’de Lojistik Köy kurma çalışmaları, Tarsus Sahil Bandı Projesi gibi büyük projelerin hayata geçmesiyle bambaşka bir bölge İkinci Marmara Havzası öngörüyoruz. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm kurumlarla işbirliği ve ortak sinerji halinde kent ve bölgemizin kalkınması ve imkanlarımızın değerlendirilmesi için çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz.’’

TİCARİ İŞBİRLİĞİNİ ARTIRALIM
Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü
Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă da tüm işadamlarını Romanya'ya yatırım yapmaya davet ederek, Romanya'nın yabancı yatırımcılara müthiş fırsatlar sunduğunun altını çizdiği konuşmasında, Türkiye ile ticaret işbirliğini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Romanya pazarının tanıtılması, ülkedeki yatırım fırsatları ve iş ortamı hakkında bilgi verilip, karşılıklı iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi adına bir araya geldiklerini belirten Büyükelçi Şopanda, Türkleri bu ülkede hangi fırsatların beklediğine ilişkin önemli ipuçları verdi. Romanya Büyükelçisi Gabriel Şopanda iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin bugün iyi bir seviyeye ulaştığını, bunda Türkiye ve Romanya arasındaki tarihi ve kültürel bağların bu konuda büyük etkisi olduğunu söyledi. Türkiye Romanya arasındaki diplomatik ilişkilerin 141 sene geçmişi olduğunu belirten Şopanda, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihini nerede ise aynı seneye denk gelmesinden etkilendiğini özellikle vurguladı. Şopanda, iki ülke ticaretinin 6,5 milyar Euro'yu aştığını belirterek, sosyal, kültürel ve eğitim alanında çok iyi programları bulunduğunu, turizmde de iyi bir performans yakalandığını, her yıl 500 binden fazla Romen'in Türkiye'yi ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

YATIRIM İMKÂNLARI UYGUN
Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü

Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Güven Güngör ise Romanya'da yabancı yatırımcıya karşı hiçbir önyargı bulunmadığını dile getirerek, yatırım olanakları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.Türkleri kendilerine çok yakın hissettiklerini dile getiren Güngör, Romanya’da girdi maliyetlerinin tamamının düşük olduğunu, uygun vergi imkanları sunulduğunu, arazi fiyatlarının ise çok düşük olduğunun altını çizdi. Güngör, istikrarlı ekonomisi, huzurlu iş ortamı ve sağladığı kolaylıklar ve güvenle Romanya’nın Avrupa'da yatırım yapılabilecek en uygun ülke olduğuna dikkat çekti.
Toplantıda konuşmaların ve tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından Büyükelçi ve TİAD ile TSO Başkanları arasında karşılıklı plaketler verildi.

İŞ MASALARI KURULDU
Karşılıklı iş fırsatları ve yatırım imkânlarının konuşulduğu toplantının sonunda ikili iş görüşmeleri de yapıldı. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ve Romanya’dan gelen iş heyeti çeşitli sektörler hakkında karşılıklı bilgi alarak yatırım ve iş fırsatları hakkında bilgi edindi.
Karşılıklı İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu! Romanya Heyeti İle Tarsus TSO’da Ticaret Köprüsü

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Meteoroloji’den Aşırı Sıcak ve Toz Taşınımı Uyarısı, 23 Nisan Salı Gününden Sonra Kavrulacağız
Mersin’in Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde Meydana Gelen İki Ayrı Kazada 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 6 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde ‘23 Nisan’ Coşkuyla Kutlandı
Yenişehir Barbaros İlkokulu Öğrencilerinden Seçer’e Ziyaret, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi
23 Nisan Dolayısıyla Mersin’e Gelen Romanyalı Çocuklar, Danslarıyla Büyüledi
MSK’nın Süper Lig Yolu Galibiyetlerle Dolu, Çayırova’yı 79-67 Yendi
Mersin Büyükşehir Ve Tarsus Belediyesi Ekiplerinden Ortak Cadde Yıkama Çalışması
23 Nisan Coşkusu 7’den 70’e Büyük Bir Heyecan Ve Coşkuyla Sürüyor, Uluslararası Çocuk Festivali’nde Mersin’in Dört Bir Yanından Çocuk Sesleri Yükseldi
Başkan Seçer, ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın Son Gününde Seçim Başarısının Formülünü Anlattı
Mersin Büyükşehir’in 1. Uluslararası Çocuk Festivali Tüm Coşkusuyla Başladı