Kars'ta düzenlenen "10-16 Mayıs Engelliler Haftası" etkinliği, büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlik, tarihi Gazi Kars Bedesteni’nde yapıldı ve engelli bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmeyi amaçladı. "Bugün Gözlerinle Değil Kalbinle ve Ellerinle Hisset" sloganıyla hayata geçirilen program, Kars Valiliği ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlendi. Gün boyunca süren etkinlikte, vatandaşlar engelli bireylerin yaşadığı fiziksel ve sosyal engelleri deneyimlemek için çeşitli alanlarda yer aldı.
Etkinliğe Kars Valisi Ziya Polat'ın yanı sıra il protokolü, kurum müdürleri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve birçok vatandaş katılım sağladı. Vali Polat, etkinlik alanını gezerek stantlarda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı ve engelli bireyler ile aileleriyle birebir ilgilendi.
Empati Parkurları
Etkinlikte oluşturulan özel parkurlar, katılımcılara engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları deneyimleme imkanı sundu. Özellikle görme engelliler için hazırlanan "Hissedilen Yollar ve Engelsiz Rota Parkuru"nda katılımcılar gözleri kapalı bir şekilde yön bulmaya çalıştı. Ayrıca "Tekerlekli Sandalye Empati Parkuru"nda, fiziksel engellerin yaşamı nasıl zorlaştırdığı uygulamalı olarak gösterildi.
Katılımcılar, "Kısıtlı Hareket Yeteneği Simülasyonu" ile hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin yaşadığı zorlukları deneyimledi. "Sessiz Dünya Deneyimi Parkuru" sayesinde ise işitme engelli bireylerin iletişim süreçleri hakkında bilgi edinmeye çalıştılar.
Programın dikkat çekici bölümlerinden biri de "Braille Alfabesi ile Kelime Okuma Atölyesi" oldu. Burada, vatandaşlar görme engelli bireylerin kullandığı Braille alfabesi ile yazılmış kelimeleri okuma deneyimi yaşadı. Ayrıca "Dokunsal Yollar ve Yüzeyler Atölyesi" ile özel yüzey sistemlerinin görme engelliler açısından önemi vurgulandı.
Engelli bireylerin spor alanındaki başarılarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Goalball etkinliği de büyük ilgi gördü. Görme engelli sporcular tarafından oynanan karşılaşma, izleyicilerden büyük alkış aldı ve katılımcılar, sporun engelleri aşmadaki gücünü bir kez daha deneyimledi.
Toplumsal Duyarlılık Vurgusu
Programda konuşan Vali Ziya Polat, engelli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti ve erişilebilir yaşam alanlarının arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Polat, "Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu tür etkinlikler sayesinde vatandaşlarımız empati kuruyor ve farkındalık oluşuyor. Amacımız, engelsiz bir yaşam kültürünü toplumun her kesimine yaymaktır" dedi.
Gün boyunca süren etkinlik, engelli bireylerin hazırladığı gösteriler, sosyal etkinlikler ve bilgilendirme faaliyetleri ile sona erdi. Etkinlik sonunda vatandaşlar, düzenlenen organizasyonun toplumsal farkındalık açısından son derece anlamlı olduğunu ifade etti.
