Kastamonu Taşköprü'de Çiftçiler Sarımsak Hasadı İçin Gece Nöbeti Tutuyor

Kastamonu Taşköprü ilçesinde çiftçiler, sarımsak hasadı sırasında hırsızlık olaylarına karşı gece boyunca tarlada nöbet tutuyor. "Beyaz altın" olarak adlandırdıkları Taşköprü sarımsağının korunması için sabaha kadar bekleyen üreticiler, gündüzleri de tarlada çalışmaya devam ediyor.

Kastamonu Taşköprü'de Çiftçiler Sarımsak Hasadı İçin Gece Nöbeti Tutuyor
Kastamonu Taşköprü ilçesinde çiftçiler, sarımsak hasadı sırasında hırsızlık olaylarına karşı gece boyunca tarlada nöbet tutuyor. "Beyaz altın" olarak adlandırdıkları Taşköprü sarımsağının korunması için sabaha kadar bekleyen üreticiler, gündüzleri de tarlada çalışmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği tarafından tescil edilen Taşköprü sarımsağı, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde büyük bir ekonomik değere sahip. Çiftçiler, topraktan çıkardıkları sarımsakları 15 gün boyunca tarlada kurumaya bırakıyor. Üreticiler, bu süreçte sarımsaklarının hırsızlar tarafından çalınmaması için gece boyunca nöbet tutmak zorunda kalıyor. Taşköprü sarımsağı, yüksek aroması ve uzun raf ömrü ile tanınıyor. Yıl boyunca büyük emekle yetiştirdikleri bu ürün için geceleri tarlada bekleyen çiftçiler, gündüzleri ise hasat işlemlerine devam ediyorlar.

Çetmi köyünde sarımsak üretimi yapan İrfan Ünvar, "Taşköprü sarımsağı, coğrafi işaretli ve dayanıklı bir üründür. Şubat ayında dikim yapıyoruz ve şu anda hasat aşamasına geldik. Sarımsaklarımızın 15 gün boyunca kuruması gerekiyor. Ancak hırsızlık olayları nedeniyle sabaha kadar nöbet tutmak zorundayız" diyerek durumlarını aktardı. Ünvar, sarımsağın maliyetinin yüksek olduğunu, bu nedenle fiyatlarının da yüksek olması gerektiğini ifade etti. "Şu anda fiyatlar düşük ama kuruduktan sonra tüccarlar alım yapacak ve fiyatların yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Sabaha Kadar Uyumadan Bekliyoruz

Çetmi köyünden Necip Garparslan ise, "Hasat sonrası sarımsaklarımıza sahip çıkmak için mecburen nöbet tutuyoruz. Arkadaşlarla birlikte sohbet edip çay içiyoruz, sabaha kadar beklemek zorundayız" şeklinde konuştu. Sarımsak üreticisi Mustafa Ertekin de, "10 Temmuz'da başlayan hasadın ardından geceleri nöbetteyiz. Yaklaşık 15 gün sürecek olan kuruma aşamasında, arkadaşlarla birlikte tarlada zaman geçiriyoruz" dedi.

Ertekin, Taşköprü sarımsağının önemli bir pazar potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, "Kuruduktan sonra büyük tüccarlar gelip alıyor. Biz de bu ürünün taban fiyatının oluşturulmasını ve pazarımızın genişlemesini istiyoruz" dedi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin