Rakka ve Deyrizor bölgelerinde güvenliğin sağlanmasının ardından, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü dönüşleri, Kilis'teki Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndan sürüyor. Gece saatlerinde de hareketlilik devam ediyor. Sığınmacılar, çıkış işlemlerini tamamladıktan sonra yanlarında getirdikleri eşyalarla Suriye'ye geçiş yapıyorlar. Bu durum, bölgede güvenliğin sağlanması sonrası artış gösteriyor.
Geri dönüş yapan sığınmacılardan Muhammed Ramazan Kurdiye, Gaziantep'ten gelerek Türkiye'de giyim sektöründe çalıştığını ifade etti. Türkiye'de geçirdiği yıllar boyunca güzel anılar biriktirdiğini ve birçok şehri gezdiğini dile getiren Kurdiye, Rakka'ya dönüş yapacağını belirtti. "Türkiye'de çok güzel yıllarım geçti. Türk arkadaşlarım oldu. İnsanlar çok iyiydi. Şimdi Suriye'ye dönüp ülkemin farklı şehirlerini gezeceğim. Suriye'yi seviyorum ama Türkiye'yi daha çok seviyorum" şeklinde konuştu.
Gönüllü dönüş yapan bir başka sığınmacı Ahmet Bereket ise Deyrizor'a gitmeyi planladığını ifade etti. Türkiye’de geçirdiği yılların kendisi için çok değerli olduğunu belirten Bereket, burada birçok şehri gezdiğini ve güzel hatıralar biriktirdiğini söyledi. Dönüşlerin artması, hem sığınmacılar hem de bölgedeki güvenlik durumu açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.