Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde her bahar, eşine az rastlanan bir olay yaşanmakta. Trafik lambalarının bulunduğu bölgelerdeki ağaçlara konan kumrular, kırmızı ışığın yanmasını bekleyerek araçların durmasını umuyor. Bu sırada, tahıl yüklü kamyon ve tırların kasalarına akın eden kumrular, adeta bir ziyafet çekiyor. Bu durum, bölge halkı ve yoldan geçenler tarafından ilgiyle izleniyor.
Ağaçlarda sessiz bekleyiş
Şanlıurfa, tahıl ambarı olarak anılmakta ve arpa, mısır, buğday üretiminin büyük bir kısmı Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'ne ait arazilerden sağlanıyor. Hasat sonrası tahılların bir kısmı tedbir amaçlı depolarda tutulurken, diğer bir kısmı il dışına gönderilmektedir. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, depolanan tahıllar kamyon ve tırlarla başka bölgelere taşınmakta. Bu taşınma sırasında kumruların ilginç davranışları gözlemleniyor. Sabah erken saatlerde tahıl yüklü araçların güzergahına akın eden kumrular, araçların gelmesini sabırla bekliyorlar.
Kırmızı ışıkla birlikte başlayan ziyafet
Kumrular, hareket halindeki araçların geçişi sırasında bekleyişlerini sürdürürken, kırmızı ışığın yanmasıyla birlikte harekete geçiyor. Trafik lambalarını birer yemek zili gibi algılayan bu kuşlar, duraklayan tahıl yüklü kamyon ve tırlara akın ederek ziyafet yapıyor. Yeşil ışık yandığında ise ziyafetlerine ara verip tekrar ağaçlarına dönerek yeni araçların gelişini gözlüyorlar.
Yol kenarında bir işletmede çalışan Abdullah Aslan, konuyla ilgili olarak, "Araçlar geliyor, kumrular uzaktan gelip tırların kasasındaki buğday, arpa, mısırları yiyor. Herkes rızkını yiyor, onların da rızkı buymuş" şeklinde açıklamalarda bulundu. Çocuklar ise her gün kumruların bu şekilde beslendiğini gözlemlediklerini dile getirdi.
