Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, dalgıç kıyafeti giyerek İzmit Körfezi'ne dalış yaptı ve burada yürütülen temizlik projelerini tanıttı. Bu proje, Türkiye'nin önemli rehabilitasyon projeleri arasında yer alıyor ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülüyor. Proje kapsamında, daha önce yapılan incelemelerde bölgedeki 11 milyon ton çamurun yaklaşık 8 milyon tonunun denizden uzaklaştırılması gerektiği tespit edildi. Şu ana kadar 190 hektarlık alanın temizlendiği bildirildi. Ayrıca, biyolojik arıtma tesisleri sayesinde her yıl 170 bin metreküp çamurun denize ulaşması engelleniyor.
Deniz Ekosisteminin Yeniden Canlanması
Başkan Büyükakın, temizleme çalışmalarının deniz biyoçeşitliliğini artırdığını belirtti. Dalış sonrası yapılan gözlemler, daha önce yaşamın olmadığı bölgelerde deniz canlılarının yuva yapmaya başladığını gösteriyor. Özellikle deniz şakayıkları ve kabuklu canlılar, bu değişimin önemli göstergeleri arasında. Bilim insanları, bu çalışmaların Marmara Denizi ekosistemine büyük fayda sağlayacağını ifade ediyor. Ayrıca, bölgedeki temizlik çalışmaları, gelecekte farklı deniz canlılarının da burada yaşamaya başlaması için zemin hazırlıyor.
Geçmişten Günümüze Temizlik Çalışmaları
Dalgıç Savaş Karakaş, İzmit Körfezi'nin daha önce dalış için uygun olmadığını, ancak şimdi temizlik çalışmaları sayesinde durumun değiştiğini vurguladı. Çalışmalar, yaklaşık 50 yıllık birikimi temizleyerek, deniz yaşamını olumlu yönde etkileyecek. İzmit Körfezi'nde yapılan bu temizlik projesi, hem yerel halk hem de bilim insanları tarafından yakından takip ediliyor. Başkan Büyükakın ayrıca, deniz ekosisteminin yeniden canlanması için gereken tüm adımları atacaklarını belirtti.