Kocaeli'de Tırların Dar Sokaklara Girmesi Kazalara Yol Açıyor

Kocaeli şehir içinde tır ve kamyonların dar sokaklara yönlendirilmesiyle kazaların sıklaştığı belirtiliyor. Emekli trafik polisi Nihat Şensoy, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Kocaeli'de Tırların Dar Sokaklara Girmesi Kazalara Yol Açıyor
Kocaeli şehir içinde tır ve kamyonların dar sokaklara yönlendirilmesiyle kazaların sıklaştığı belirtiliyor. Emekli trafik polisi Nihat Şensoy, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Navigasyon sistemlerinin tır ve kamyonları dar sokaklara yönlendirmesi, Kocaeli'de sıkça yaşanan kazalara neden oluyor. Emekli trafik polisi ve trafik güvenliği uzmanı Nihat Şensoy, bu sorunun alt geçit kazaları ve navigasyon hatalarıyla bağlantılı olduğunu ifade etti. Şensoy, ağır tonajlı taşıma yapan firmaların mutlaka Karayolları'ndan izin alması gerektiğinin altını çizerek, "Hangi yükün nereye taşınacağı, hangi güzergahın kullanılacağı proje kapsamında hazırlanıyor ve bu bilgiler firmalara veriliyor. İzin almadan yola çıkanlar var. Oysa hem önden hem de arkadan eskort araç bulunması gerekiyor" dedi.

Köprü Yükseklik Uyarıları Gerekli

Şensoy, izin belgelerinde güzergah ve köprü yüksekliklerinin tek tek belirtildiğini belirterek, köprü yüksekliğini gösteren levhaların köprüye yaklaşmadan en az 100 ya da 150 metre önce yer alması gerektiğini vurguladı. "Sürücü köprünün altına geldiğinde iş işten geçmiş oluyor. Önceden uyarılmazsa gerekli tedbiri alma şansı kalmıyor" diyen Şensoy, köprülerin hemen üzerinde değil, yaklaşmadan önce levhaların bulunması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Yaya Geçidi Levhaları Hakkında Öneriler

Yaya geçidi levhalarının konumuna da değinen Şensoy, "Okul önlerinde bulunan levhaların en az 30 metre geride yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde sürücüler okul bölgesine girmeden hızlarını düşürebilir" dedi. Şensoy, şehir içindeki yaya ve okul geçidi levhalarının konumunun önemine dikkat çekti.

Navigasyon Hataları ve Yanlış Yönlendirme

Navigasyon sistemlerinin tır sürücülerini yanlış yönlendirdiğini belirten Şensoy, "Hiç kimse bilerek ana yoldan çıkıp dar bir sokağa girmez. Ancak navigasyon kullanan sürücüler bazen yanlış yönlendiriliyor" dedi. Ayrıca, '500 Varyant' olarak bilinen bir noktada yaşanan kronik sorunların da kazalara yol açabileceğini ifade etti. Bu noktada araçların yönelme eğiliminin yanlış olduğunu belirten Şensoy, bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Cezaların Yetersizliği ve Alternatif Çözümler

Trafik cezalarının caydırıcılığının sorgulanması gerektiğini savunan Şensoy, "Para cezaları yetersiz kalıyor. 'Param var, öderim' anlayışının önüne geçilmesi lazım. Maddi ceza yerine sürücü belgelerine belirli sürelerle el koymak daha etkili olabilir" dedi. Ayrıca, sürücüleri zorlayan firmalara da yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti.

Kural Bilincinin Artırılması Gerekiyor

Nihat Şensoy, sürücülerin Karayolları Trafik Kanunu'nu bilmediğini belirterek, asli kusurların öğrenilmesinin 15-30 dakika alacağını ifade etti. "Birçok sürücü bu kuralları bilmediği için trafik ihlalleri yapıyor. Onların bu kuralları öğrenmesi gerekiyor" diyerek, kural bilincinin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin