Konutta Yeni Dönem, Müteahhitler Bilgilendirildi

İnşaat sektörüne yönelik yapılan düzenlenmeyle birlikte konutta yeni bir dönem başladı. 2019’un Aralık ayı itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte gelen yeni düzenlemeler Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda müteahhitlere kapsamlı olarak anlatıldı.

04 Mart 2020 Çarşamba, 20:03
Konutta Yeni Dönem, Müteahhitler Bilgilendirildi
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, 2 Aralık 2019 itibariyle yürürlüğe giren ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’ ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tarsus Müteahhitler Birliği Başkanı Ferit Çetiner’in açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Melek Özgen, yeni düzenlemeler hakkında müteahhitlere detaylı bilgi aktardı.
MAĞDURİYET OLMAYACAK
Türkiye’de yapı stokunun yaklaşık yüzde 95’inin özel sektör tarafından yapıldığını ve bu yapıları yapan müteahhitler için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni düzenlemeler getirildiğini bildiren Özgen, ‘’Yeni dönemle birlikte müteahhitlere yetki belgesi kapsamında sınıflandırma zorunluluğu getirildi. Buna göre müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliklere sahip olması koşulu söz konusu. Özel sektör tarafından yapılan inşaatların fen ve sanat kurallarına, kanun, mevzuat ve ruhsat eklerine uygun yapılarak, güvenli ve sağlam oluşturulması hedefleniyor. Artık iflas eden, işlerini askıya alan ve usulsüz hareket eden müteahhitlere inşaat yapma izni verilmeyecek, izin verilen projelerde ise can ve mal güvenliğini tehdit edecek her hangi bir durumun oluşması halinde yetki belgesi 10 yıl boyunca iptal edilecek.’’diye konuştu.
RİSKLER AZALACAK
Yeni dönemle beraber her önüne gelenin inşaat sektörüne girip proje üretmesinden kaynaklı ortaya çıkan mağduriyetlerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyleyen Özgen, böylelikle depreme dayanıklı, sağlam ve güvenilir yapıların inşa edilebileceğini belirtti. İnşaat sektöründe sonradan ortaya çıkan tüm riskleri minimum seviyelere indirecek uygulama kapsamında yapı müteahhitlerinin, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A,B,C,D,E,F,G,H ve Geçici olarak 9 sınıfta gruplandırıldığını bildiren Özgen, grupların içerikleri hakkında yaptığı detaylı bilgi verdi. Katılım ve ilginin yüksek olduğu bilgilendirme toplantısı sunum ve konuşmaların ardından soru-cevap şekilde devam etti.
YETKİ BELGESİ SINIFLARI:
A Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin iki katını geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.
B Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/5’ini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.
C Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
D Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 2/3’ünü geçen ve ortalama yıllık en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/3’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
F Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/10’unu geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/100’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
H Grubu: İş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.
Geçici Grup: Ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlikler ile iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti