Konya'da KTO Karatay Üniversitesi'nde Mevlana'nın Gelişi Konferansı Düzenlendi

Konya'da KTO Karatay Üniversitesi Mürekkep Düşünce Topluluğu, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin şehre gelişinin 787. yıl dönümünü bir konferansla kutladı.

Konya'da KTO Karatay Üniversitesi'nde Mevlana'nın Gelişi Konferansı Düzenlendi
Konya'da KTO Karatay Üniversitesi Mürekkep Düşünce Topluluğu, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin şehre gelişinin 787. yıl dönümünü bir konferansla kutladı.

KTO Karatay Üniversitesi'nde gerçekleşen etkinlikte, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin Konya’ya gelişinin 787. yılı anıldı. Konferans, KTO Karatay Üniversitesi Karatay, Selçuklular Araştırma, Uygulama ve İnceleme Merkezi (KARSUM) Müdürü Prof. Dr. Erkan Türkmen tarafından verildi. Etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katılarak Mevlana'nın hayatına dair detayları dinlediler.

Prof. Dr. Erkan Türkmen, Mevlana’nın Konya’ya gelişini anlatarak, 1012 yılında Mevlana’nın babası Sultan-ul Ulama Bahaeddin’in Belh’ten göç etme kararı aldığını belirtti. Bu süreçte Mevlana, beş yaşındayken üç yüz deveden oluşan bir kafile ile Bağdat’a doğru yola çıkmış, annesi ve gelecekteki eşiyle birlikte bu yolculuğu gerçekleştirmiştir. Konya’ya geldiklerinde şehirdeki Moğol işgali ve siyasi kargaşalar hakkında da bilgi verdi.

Türkmen, Mevlana’nın yaşadığı zorluklara rağmen yoksulluğu kabullendiğini ve geleceğe umutla baktığını ifade etti. Ayrıca, “Kur’an’da birkaç kez geçen ‘Velilere ne korku ne de gam veya hüzün yanaşmaz’ ifadesine dikkat çekti. Peygamber Efendimiz’in yoksulluğa dair düşüncelerini de paylaşarak, bu durumu insanlara muhtaç eden bir durum olarak değil, maddi tuzakları azaltarak yetinme anlayışı olarak değerlendirdi.

Son olarak, Mevlana’nın önemli sözlerine atıfta bulunarak, hayatın zorlukları ve aşkın getirdiği acılarla ilgili derin anlamlar sundu. Konferans, katılımcılara Mevlana’nın felsefesini daha iyi anlama fırsatı sundu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin