İsrail’in işgali altındaki Kudüs’te, bu yıl Ramazan ayı oldukça sakin geçiyor. Her yıl renkli süslemelerle donatılan Şam Kapısı ve Eski Şehir çevresi, İsrailli yetkililerin kısıtlamaları nedeniyle bu yıl sessizliğe büründü. Çarşıda alışveriş yapan aileler, kurulan iftar sofralarıyla Ramazan ruhunu yaşatmaya çalışsa da ticari faaliyetler, getirilen kota nedeniyle sınırlı kaldı. Kudüslü Muhammed Ebu Sbeitan, Mescid-i Aksa’nın varlığının manevi atmosferi koruduğunu ancak süslemelerin yasaklanması ve ibadet edenlere getirilen kota ile kısıtlamaların, Ramazan ruhunu olumsuz etkilediğini ifade etti.
Amir Khweis, Kudüs’ün bu yıl ziyaretçi açısından daha sakin olduğunu, ancak kısıtlamalara rağmen manevi Ramazan havasının devam ettiğini belirtti. Mustafa Ayad ise şehri "güzel ama hüzünlü" olarak tanımlayarak, Kudüslülerin uzun yıllardır Ramazan ile özdeşleştirdiği dekorasyonların yokluğuna dikkat çekti.
İsrail yetkilileri, Ramazan boyunca haftada 10 bin Filistinlinin cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılmasına izin verileceğini duyurdu. Ancak bu durum, Batı Şeria’dan Kudüs’e geçişlerde sınırlı bir izin sağladı. Kudüs Valiliği, İsrail makamlarının Mescid-i Aksa’da ibadet edecekler için lojistik hazırlıkları engellemesi ve İslami Vakıf’ın Ramazan hazırlıklarını tamamlamasına izin verilmemesi nedeniyle Kudüs’te Ramazan ayının daha sakin geçmesine neden olduğunu aktardı. Tüm bu kısıtlamalara rağmen, Ramazan’ın ilk cuma namazında yaklaşık 80 bin kişi, yoğun güvenlik önlemleri altında Mescid-i Aksa’da bir araya geldi.