Kütahya iline bağlı Aslanapa'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Kureyşler Barajı'nda çalışmalar sürüyor. Proje iki aşamadan oluşmakta ve sulama işlemlerinin tamamlanması ile birlikte 25 bin 530 dekar zirai arazi sulama suyu ile buluşacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da yakından takip ettiği baraj inşaatında şu anda yüzde 80 fiziki gerçekleşme sağlanmış durumda.
Baraj inşaatında 230 metre tünel inşaatı, tünel enjeksiyon işleri, dolusavak imalatı ve cut-off kazısı tamamlandı. Derivasyon işlemleri de gerçekleştirilerek, barajın gövde enjeksiyon çalışmaları başarıyla tamamlandı.
Barajın temelden yüksekliği 44,5 metre, göl hacmi ise 25,7 milyon metreküp olarak planlandı. Gövde dolgusu inşaatının ise yüzde 62 oranında tamamlandığı bilgisi verildi. Yılsonu itibarıyla inşaat çalışmaları hedefleniyor.
Ayrıca, baraj gölü altında kalan kültürel varlıkların kurtarma kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra su tutulma işlemi başlayacak. Projenin bir diğer ayağı olan Kureyşler Barajı Sulaması'nın da Eylül 2015'te ihalesinin yapılacağı ve toplamda 55 bin 530 metre uzunluğunda sulama şebekesi oluşturulacağı belirtiliyor.
Kaynak: Mersin Haber + IHA
