Kütahya'da sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla yapılan yeniliklerden biri olan EBUS, bronkoskopi sırasında ultrason teknolojisi kullanarak akciğer çevresindeki önemli yapıların net bir şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Bu sayede akciğer kanseri şüphesi taşıyan hastaların tanı ve evreleme süreçleri hızlanıyor. Hastanede gerçekleştirilen bu uygulama, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iğne biyopsisi ile tanı konulmasına olanak sunuyor.
KSBÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümran Erbay, EBUS yönteminin hasta konforunu artırdığını ve tanı sürecini kolaylaştırdığını vurguladı. "EBUS sayesinde birçok hastamızda ameliyata gerek kalmadan tanı koyabiliyoruz. Bu yöntem hem hasta konforunu artırıyor hem de tanı sürecini hızlandırıyor. Özellikle mediastinal lenf bezlerinin değerlendirilmesinde oldukça güvenilir sonuçlar elde ediyoruz," şeklinde açıklamalar yaptı.
Hastanede yapılan ilk EBUS uygulamaları, Yedikule Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya'nın katkılarıyla 4 hastaya başarıyla gerçekleştirildi. Bu yeni uygulama ile birlikte, daha önce ileri tetkik ve tanı için farklı illere sevk edilen hastalar, artık Kütahya'da bu hizmete ulaşabilecekler.