İlmiye Bergman, Kayseri’nin hafızasında iz bırakan öncü kadın dağcılardan biridir. Erciyes Dağı’nın zirvesine çıkarak tarihe geçen Bergman’ın yaşam öyküsü, yalnızca bir dağcılık hikâyesinin ötesinde; azmin, cesaretin ve öncülüğün sembolü olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, belgesel, onun bilinmeyen yönlerini de meraklılara sunarak, ilham verici bir içerik oluşturacak.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, belgeselin gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaparak tüm vatandaşları programa davet etti. Yalçın, "Şehrimizin hafızasında yer edinmiş bu özel ismi tanımak ve tanıtmak, kültürel sorumluluğumuzdur. Bütün hemşehrilerimizi bu anlamlı buluşmaya bekliyoruz" dedi.
Belgeselin paydaşlarından Talas Tanıtım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Necla Çelebi Erkara ise, İlmiye Bergman’ın kadın gücünü temsil eden önemli bir simge olduğunu ifade ederek, hikâyesinin gençlere ilham vereceğini belirtti.
Belgeselin ilk gösterimi, 27 Mart 2026 Cuma günü saat 14.00’te Talas Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek. Bu etkinliğin, Kayseri’nin kültürel mirasına ışık tutan önemli bir buluşma olması bekleniyor. Talas Belediyesi, geçmişin izlerini geleceğe taşımak amacıyla bu tür etkinliklere devam ediyor ve şehir kimliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
