Madrid'de Casa de America kurumunda konuşan Jose Mujica, "Demokrasilerde çoğunluk nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak lazım, parası olan azınlık gibi değil." ifadelerini kullandı. Eski lider, yaşam tarzının sadeliği ile özgürlüğü bir arada sunduğunu belirtti.
Kendisi köhne bir çiftlikte yaşayan ve maaşının büyük kısmını ihtiyaç sahiplerine bağışlayan Mujica, 1987 model bir araç kullandığını da aktardı. "Ben fenomen değilim, fenomen olanlar dünya liderleri." diyerek, maddi konuların hayatını zorlaştırmadığını dile getirdi.
Mujica, devlet başkanlarıyla ilgili anısını paylaşarak, "Halkın çoğunluğu nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak gerekiyor, parası olan ve israf eden azınlık gibi değil." dedi. Ayrıca, Avrupa’da Afrika’daki insanlardan daha iyi beslenen köpeklerin bulunduğunu vurgulayarak, insanoğlunun global düşünmesi gerektiğini söyledi.
Katolik Kilisesi'ne duyduğu saygıyı dile getiren Mujica, Papa Francisco ile göç ve iklim değişikliği konularını görüştüğünü belirtti. 20 Mayıs 1935 doğumlu olan Mujica, 2010-2015 yılları arasında Uruguay’ın 40. Devlet Başkanı olarak görev yaptı ve yasalar gereği yeniden seçilemedi.