Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı; Projenin Adı Nereden Geliyor, Mahir Eller Nedir?

Mahir Eller Projesi Mersin tanıtım toplantısı 4 Şubat Pazartesi günü yapılacak.

01 Şubat 2019 Cuma, 12:56
G: 01.02.2019 - 13:00
Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı; Projenin Adı Nereden Geliyor, Mahir Eller Nedir?
-

Avrupa Birliği finansmanında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonu ve Türk Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliği ile Türkiye'de Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu 12 ilde Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından yürütülen Mahir Eller Projesi Mersin tanıtım toplantısı 4 Şubat Pazartesi günü yapılacak.
Mersin'in de aralarında bulunduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin ve Şanlıurfa illerindeki Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından yürütülmekte olan "Mahir Eller Projesi"nin Mersin tanıtım toplantısı 4 Şubat 2019 Pazartesi günü saat 13.30'da Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşecek.
MTSO'da ortaklarından olduğu "Mahir Eller Projesi" kapsamındaki 12 ilde ikamet eden yerel halkın istihdam edilebilirliklerini, mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi suretiyle artırmak, Proje kapsamında yapılacak aktiviteler ile Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ekonomik ve sosyal hayattaki konumlarını güçlendirerek, Türkiye'de ekonomik büyümeye katkı sunmalarını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Projenin uygulama illerinde düzenlenmekte olan proje tanıtım etkinlikleri kapsamında 4 Şubat 2019 Pazartesi günü saat 13:30'da MTSO 4. Kat Meclis Toplantı Salonu'nda TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun video konferans yoluyla katılacağı “Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı"na yapılacak.
Açık Toplantı Bilgileri;
Tarih: 4 Şubat 2019 Parzartesi
Saat: 13:30
Yer: MTSO 4. Kat Meclis Toplantı Salonu
Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı
Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı
Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı
Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı
Mahir Eller Projesi Mersin Tanıtım Toplantısı
-Mahir Eller Projesi ne getirecek?
Bu proje ile TOBB, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının ekonomik hayata katılımı için önemli bir proje hayata geçiriyor. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 15 Milyon Avro bütçeye sahip olan proje, 12 ilde gerçekleştirilecek. TOBB ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında yürütülen “Birlikte Yaşamak ve Çalışmak: Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye Ekonomisine Entegrasyonu - Mahir Eller Projesi” ile toplam 30 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.
“Mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla başlatılan projenin temel amacı, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi ile istihdam edilebilirliklerini artırmak olarak öne çıkıyor.
-3 bin kişi istihdam edilecek
İki sene sürecek olan “Mahir Eller Projesi”, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulamaya geçirilecek. Bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile gerçekleşecek proje kapsamında 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.
-Herkes kazanacak
Projede her kesime yönelik teşvikler söz konusu olacak. Projeden çalışan veya iş arayan geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşları ve iş gücü piyasasına girmeye hazırlanan mesleki ve teknik eğitim öğrencileri yararlanabilecek.
Projenin uygulanacağı 12 ilde yaklaşık bin firmanın ‘gönüllü işveren’ olması hedefleniyor. Firmalar proje ile mesleki yeterlilikleri belgelendirilmiş kişileri istihdam etme fırsatı elde edecek. Mevcut çalışanlarının mesleki yeterliliklerini proje kapsamında ücretsiz olarak belgelendirme imkânına sahip olacak. Ayrıca proje kapsamında çalışan istihdam eden firmalar için çeşitli teşvikler verilecek. Bu teşvikler, çalışma izni ücretlerinin ödenmesi ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10’unun 6 ay boyunca ödenmesi şeklinde olacak. Proje kapsamında istihdam edilenlerin tümünde işverenler bu teşvikten yararlanabilecek. Süreç içinde firmalara, geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalıştırılmasına ilişkin hukuki süreçler hakkında da danışmanlık verilecek.
-İlkleri barındırıyor
Proje, birçok açıdan Türkiye’de ilkleri barındırıyor. Projeyle, halihazırda bir mesleği olan kişilere, becerilerine uygun alanlarda iş bulmalarını kolaylaştırmak için, mesleki yeterliliklerini belgelendirme imkanı sunulacak. Söz konusu belgelendirme, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yayımladığı ulusal yeterlilikler çerçevesinde, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılacak sınavlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Bu proje ile uygulanacağı illerdeki işgücü piyasasının ihtiyaç analizi de gerçekleştirilecek. Bölgede yaşayanların mesleki birikimleri, becerileri tespit edilecek. Savaş koşullarında Türkiye’ye gelirken yanında herhangi bir diploma veya sertifika getiremeyen kişilerin becerilerini kanıtlayabilecekleri bir belgeye sahip olmalarını sağlaması da projenin önemli odaklarından biri olacak. Belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren bin firmanın da temel beceri ihtiyaçları çıkartılacak.
Halen Türkiye’de 20 bin kişiye mesleki belgelendirme sınavlarına girme imkanı tanıyan ve belge almaya hak kazanan 3 bin kişiyi işverenlerle buluşturmayı hedefleyen başka bir proje yürütülmüyor. Türkiye’de özel sektörün en önemli çatı kuruluşu olan TOBB’un liderliğinde gerçekleştirilmesi de “Mahir Eller Projesi”ni farklı kılan unsurlar arasında öne çıkıyor.
-Projenin adı nereden geliyor?
Arapça kökenli bir kelime olan “Mahir”; ‘becerikli, yetenekli, uzman, işini iyi bilen, usta’ anlamına geliyor. “Mahir Eller” ise ‘işinin ustası, mesleğinin erbabı, mesleki yeterliliğe sahip’ olanları temsil ediyor. Bu proje ile mesleki yeterliliği ve birikimi olan, bunu kanıtlayarak daha iyi çalışma koşulları arayan mahir ellere, mahir insanlara ulaşılması hedefleniyor. Mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara, “İyi bir hayat, iyi bir iş için; mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla sesleniliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti