6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da yürütülen yeniden inşa süreci kapsamında, TBMM’de gerçekleştirilen AK Parti Grup Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan en kapsamlı finansman modeli, deprem bölgesindeki konut ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Devlet Desteği ve Ödeme Planı
Ölmeztoprak, deprem konutlarının bedelinin yüzde 65’inin devlet tarafından karşılanacağını ve aylık taksitlerin 8 bin 750 TL olarak belirlendiğini ifade etti. Ayrıca, ödemelerin 2 yıl boyunca faizsiz ve 18 yıl vadeli olacağı belirtildi. 3+1 bir afet konutunun taksitli satış bedelinin 1 milyon 890 bin TL olduğu, peşin ödeme için ise 484 bin TL gerektiği aktarıldı. Peşin ödemelerde yüzde 74’e varan indirim imkanının sunulacağına dikkat çekildi.
Köy Evlerine Sağlanan Destek
Ölmeztoprak, köy evleri için de benzer bir destek modelinin geçerli olduğunu vurguladı. Bu evlerin konut bedelinin yüzde 65’inin devlet tarafından karşılanacağını ve aylık taksit tutarının 8 bin 100 TL olacağını belirtti. Ödeme planının yine 2 yıl ödemesiz, faizsiz ve 18 yıl vadeli olacağı ifade edildi. Bir köy evinin taksitli satış bedelinin 1 milyon 750 bin TL, peşin ödeme tutarının ise 448 bin TL olduğu bilgisi verildi. Peşin ödemelerde de yüzde 74 indirim sağlanacağı açıklandı.
Kadın Siyasetçilere Destek
Grup toplantısında Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş’e yönelik ifadeleri kınayan Ölmeztoprak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın siyasetçilere verdiği desteği vurguladı. Kadınların siyasetteki yerinin önemine dikkat çeken Ölmeztoprak, bu tür çirkin ifadelerin millet iradesine saygı duymayan bir anlayışın tezahürü olduğunu ifade etti.
Ölmeztoprak, Malatya’nın yeniden inşa sürecinin hem sahada hem de TBMM’de kararlılıkla takip edileceğini belirterek, Malatya İl Başkanı Ali Bakan ile de şehir gündemini değerlendirdiklerini aktardı. Ayrıca, mahalle muhtarları ve vatandaşlarla bir araya gelerek, şehrin ihtiyaçlarını dinlediklerini ifade etti.