Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesinde arıcılığın gelişimi için önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, arıcılara uygulamalı eğitimler vererek, ana arı üretimini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Eğitimlerde üretilen ana arılar, arıcılara kişi başı 10 adet olmak üzere yüzde 100 hibeyle dağıtılıyor. Ayrıca, eğitim merkezinde üretilen ballar, öğrencilere hediye edilerek arıcılığa olan ilginin artırılması amaçlanıyor.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen bu projeler, Gölmarmara ilçesi Hıroğlu Mahallesi'ndeki Ana Arı Üretim ve Arıcılık Eğitim Merkezi'nde başlasa da mevsimsel koşullar nedeniyle Gördes ilçesi Çağlayan Mahallesi’nde devam ediyor. Eğitimlerde, ana arı yetiştiriciliği, arı sütü üretimi, polen hasadı gibi konularda hem teorik hem de pratik bilgiler aktarılıyor.
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, arıcılık faaliyetlerinin iklim ve bitki örtüsü gibi birçok faktöre bağlı olarak farklı bölgelerde yürütüldüğünü belirterek, bu sebepten dolayı Gördes’teki eğitimlerin devam ettiğini ifade etti. Usta, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim iznine sahip olduklarını ve yaklaşık üç yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini de sözlerine ekledi.
Usta, eğitimlerde üretilen kaliteli ana arıların arı kolonilerinin verimliliği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu arıların üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldığını anlattı. Ayrıca, çocuklara yönelik farkındalık çalışmalarının da yürütüldüğünü, öğrencilere arıların yaşam döngüsü ve ekosistem açısından öneminin anlatıldığını belirtti.
Öğrencilere hediye edilen ballar, 100 gramlık kavanozlarda sunulmakta ve bu ürünler, ticari amaçla satışa sunulmamakta. Usta, önceliklerinin arıcılık kültürünü yaygınlaştırmak ve doğaya katkı sağlayan arıların toplumda daha fazla tanınmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.