Manisa Salihli'de Zeytin Üreticilerine "Zeytin Pamuklu Biti" Uyarısı Yapıldı

Manisa'nın Salihli ilçesinde zeytin üreticileri için "zeytin pamuklu biti" konusunda dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu zararlının özellikle çiçeklenme döneminde ciddi verim kayıplarına yol açabileceğini vurguladı.

Manisa Salihli'de Zeytin Üreticilerine "Zeytin Pamuklu Biti" Uyarısı Yapıldı
Manisa'nın Salihli ilçesinde zeytin üreticileri için "zeytin pamuklu biti" konusunda dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu zararlının özellikle çiçeklenme döneminde ciddi verim kayıplarına yol açabileceğini vurguladı.

Salihli'deki Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin üreticilerine "zeytin pamuklu biti" hakkında önemli bir uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, bu zararlının özellikle çiçek açma dönemlerinde zeytin ağaçlarında büyük verim kayıplarına neden olabileceği ifade edildi. Uzmanların belirttiğine göre, zeytin pamuklu bitinin larvaları, zeytin somakları, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek ağaçların zayıflamasına yol açıyor. Bu durum, çiçek ve tomurcuk dökülmelerine neden olabiliyor ve iklim koşullarına bağlı olarak zararın boyutunun arttığı kaydedildi.

Açıklamada, zeytin pamuklu bitinin özellikle yağışlı ve nemli geçen ilkbahar dönemlerinde, bakım yapılmayan zeytinliklerde ve çiçeklenme zamanında daha yoğun görüldüğü, uygun şartlarda meyve döneminde de etkili olabileceği vurgulandı. Müdürlük, zeytin üreticilerinin mücadelede bilinçli davranmaları gerektiğini belirterek, gereksiz ve yaygın ilaçlamalardan kaçınılması gerektiğini bildirdi. Sadece yoğun zarar gören dalların ilaçlanmasının, doğal düşmanların korunması açısından kritik bir öneme sahip olduğu ifade edildi.

Yılda bir döl veren zeytin pamuklu bitine karşı en etkili mücadele zamanının, sürgün uçlarında ilk pamuklanmanın gözlemlenmesinden yaklaşık 10 gün sonra başlayarak çiçeklenme dönemine kadar devam eden süreç olduğu belirtildi. Bu dönemde yapılacak tek bir doğru ilaçlamanın yeterli olacağı bildirildi. Yetkililer, üreticilere "erken müdahale ve doğru yöntem" çağrısında bulunarak, hem verim kaybının önlenebileceğini hem de doğal dengenin korunabileceğini hatırlattı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin