Yunusemre Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, kırsal mahalle statüsünden yararlanamayan mahallelerin açtığı davaların durumu ele alındı. Dernek Başkanı Bedriye Pehlivan, 2025 yılı sonunda yapılan olağanüstü meclis toplantısında kırsal mahalle haklarından mahrum bırakılan mahallelerin hukuki mücadelesine başladıklarını ifade etti.
Pehlivan, "2025 yılında kırsal mahalle kapsamına dahil edilmeyen 14 mahallemiz için 2026 yılında yürütmeyi durdurma davalarımızı açtık. Süreç olumlu ilerliyor ve açılan 14 davanın 7'si kesinleşti. Diğer davalarımız ise Bölge İdare Mahkemesi aşamasında, Büyükşehir Belediyesi’nden gelecek yazıları bekliyoruz. Kesinleşen kararlarla birlikte ilçe belediyemizin 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren bu mahallelerimize kırsal mahalle statüsünü vermesini talep ediyoruz. Özellikle mali anlamda vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını istiyoruz" dedi.
Yunusemre ilçesinin, eski belde ve köylerden oluşan yerleşimler arasında en fazla kırsal mahalle statüsü alamayan ilçe olduğunu savunan Pehlivan, Saruhanlı Belediyesi'nin örneğini vererek, "Saruhanlı Belediyesi, eski 42 belde ve köyünün tamamını aynı meclis kararıyla kırsal mahalle kapsamına aldı. Ancak, Yunusemre’de Yuntdağı’ndaki birçok köy bu haktan yararlanamadı. Eğer tamamı alınamıyorsa, en azından kırsal yerleşke uygulamasıyla tarım ve hayvancılıkla geçinen vatandaşlarımızın bulunduğu alanlar desteklenebilirdi" şeklinde konuştu.
Avdal Mahalle Muhtarı Ramazan Aykutlu, mahallelerinin en temel hizmetlerden dahi yoksun olduğunu belirterek, kırsal mahalle kapsamına alınmamalarına tepkisini dile getirdi. Aykutlu, "En kırsal mahalle benim. Bunu toplantılarda da dile getirdim. Başta 17 mahalle alınacak dediler, sonra sayı arttı ama biz yine dışarda kaldık. Eğer bu davaları açmasaydık, bizi kırsal mahalle kapsamına almayacaklardı. Mahallemizde ne yeterli altyapı var ne ulaşım. Hemen yanımızdaki mahalle kırsal mahalle oldu, biz olamadık. Vatandaşımız da buna tepki gösteriyor. En yaşlı nüfus bizde. Bostanlar, Hacılar, Molla Süleyman gibi mahalleler bu kapsama alınması gereken yerlerdi. Ancak tam tersi bir uygulama yapıldı. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Yağcılar Mahallesi Muhtarı Cevat Türkyılmaz da kırsal mahalle statüsünü hak ettiklerini belirterek, mahallelerinin bu kapsamda değerlendirilmesi için gerekli adımların atılmasını talep etti. Muhtarlar, hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurgulayarak, kırsal mahalle statüsünün hem vatandaşların ekonomik yükünü hafifleteceğini hem de kırsal kalkınmaya önemli katkı sağlayacağını ifade ettiler.