Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 25 Kasım'da yaşanan trajik olayda, Mehmet Kaya, eşi Berna Kaya ve 5 yaşındaki kızları Samyeli Kaya'nın yaşamını yitirmesiyle ilgili davanın ilk duruşması gerçekleştirildi. Mahkeme, tutuklu bulunan 3 sanıktan 2'sinin tahliyesine karar verdi. Aile üyeleri ve avukatlar, bu karara itiraz ederek adalet talep etti.
Berna Kaya'nın annesi Fatma Önay, duruşma sonrası gözyaşları içinde yaptığı açıklamada, tahliye kararına karşı çıkarak adaletin sağlanmasını istedi. Önay, olayın gerçekleştiği apartmandaki komşuların da sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, "O binanın hepsi suçludur. Komşulardan hiç kimse silah seslerini duymadı mı? Evlerin kapıları birbirine bitişik, nasıl duyulmadı? Ben o binadaki herkesten şikâyetçiyim, hepsinin tutuklanmasını istiyorum" dedi.
Duruşmaya katılan Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı avukat Başak Ayyıldız, davanın yalnızca 3 kişinin hayatını kaybettiği bir ceza dosyasından ibaret olmadığını belirtti. Ayyıldız, kadınların ve çocukların yaşam hakkının korunması noktasında adalet sisteminin sorumluluğunun önemine değindi. Olayın tüm yönlerinin aydınlatılması gerektiğini belirten Ayyıldız, "Kadına yönelik şiddet ve çocuklara karşı işlenen ağır suçlarla etkin mücadele, hukuk devletinin en temel yükümlülüklerindendir" ifadelerini kullandı.
Ailenin avukatı Nurullah Öner, mahkemenin tahliye kararına karşı çıktığını ve yargılama sürecinde birçok eksiklik bulunduğunu savundu. Öner, dosyada henüz toplanması gereken deliller ve dinlenmesi gereken tanıkların olduğunu belirterek, "İki sanığın tahliye edilmesini anlayamıyoruz. Bu karar, hem hukuka hem de vicdana aykırıdır. Ailelerimiz yaklaşık 7 aydır büyük acılar yaşıyor ve bu karar durumu daha da zorlaştırıyor. Biz bu karara itiraz edeceğiz" dedi.
Mehmet Kaya'nın ağabeyi Sadık Kaya da duruşma sonrası yaptığı açıklamada, dosyada birçok çelişki bulunduğunu ifade etti. Sanıkların tahliye edilmesine şaşırdıklarını belirten Kaya, "Aile olarak adalet bekliyorduk ama böyle bir sonuçla karşılaşmak bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Güvenimiz sarsıldı" şeklinde konuştu.