MEFA Şirketler Grubu Proje Müdürü Koçak: "Şubat Ayının 15’inde Temel İnşaatı Tamamlanacak"

Akkuyu NGS’de Bir Aşama Daha Tamamlanıyor!

31 Ocak 2019 Perşembe, 14:07
MEFA Şirketler Grubu Proje Müdürü Koçak: "Şubat Ayının 15’inde Temel İnşaatı Tamamlanacak"
-


“BİR TÜRK FİRMASI OLARAK REAKTÖRÜN TEMELİNİ YAPIYORUZ”
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (Akkuyu NGS) bir aşama daha tamamlanıyor. Projenin ilk ünitesinin inşasında yer alan firmalardan MEFA Şirketler Grubu Proje Müdürü Hasan Eralp Koçak “Şubat ayının 15’inde dökülecek betonla birlikte temelin inşaatı tamamlanmış oluyor. Biz bir Türk firmasıyız ve reaktör temelini yapıyoruz. Mersin firmasıyız ve Mersin’den çıkan bir firmanın bu reaktörün inşaatında çalışıyor olması, böylesine kritik bir işte çalışıyor olması bizim için bir övünç kaynağı” dedi.
PROJEDE MUKAVEMETİ EN YÜKSEK DEMİR KULLANILIYOR
Tamamlandıktan sonra, yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretmesi planlanan Akkuyu NGS’de gelinen son aşamayı geçtiğimiz günlerde A Haber canlı yayınında da anlatan Koçak, “4 Nisan 2018’de birinci reaktörün temeli atılmıştı. Temel atma töreninden sonra demir donatı montaj imalatları hızlı şekilde devam etti ve şu an tamamlandı. 20 gün önce birinci reaktör temelinin betonlama işlemlerine başlandı. 15 Şubat gibi beton dökümü işleminin tamamlanması planlanıyor” diye konuştu. Projede kullanılan demirin özel bir demir olduğunu kaydeden Koçak, mukavemeti en yüksek demirlerden biri olan bu ürünün Türkiye’de üretilmesi için çalışmalara başlandığını da vurguladı. Koçak şunları söyledi:
“Çok yoğun bir demir donatı montajı gerçekleştirdik. Yaklaşık 2 bin 500 ton. Kullandığımız demir Rusya’dan yatırımcı firmanın getirdiği Rus demiri. Mukavemeti yüksek demirdir. Türkiye’de bu demir üretilmiyor ancak dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın talimatıyla Türkiye’de üretilmesi için tedarikçilere bir yazı gönderildiğini biliyoruz. Aynı kimyada, aynı sertlikte, aynı mukavemette demirin Türkiye’de üretilmesi için çalışmalara başlandığını biliyoruz. Kullanılan beton da özel betondur, yüksek mukavemetli betondur.”
"MERSİNLİ BİR FİRMA OLARAK BU PROJEDE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"
Şubat ayının 15’inde dökülecek betonla temel inşaatının tamamlanacağını belirten Koçak, “Yapılacak diğer çalışmalarla birlikte 2023 yılında birinci reaktörün inşaatı tamamlanacak ve reaktör enerji üretecek hale gelecek” ifadelerini kullandı. Rusya’da eğitim alan mühendislerle Türkiye'nin nükleer teknoloji kapasitesinin ve insan kaynağının güçleneceğine dikkat çeken Koçak, Türk firmaları ve Türk bilim insanlarının süreç içindeki rolünü de şöyle anlattı:
“Şu anda bile inşaat aşamasında Rusya'da eğitim alan Türk mühendislerimiz de bizimle beraberler, beraber çalışıyoruz. Tabii, bu çok önemli bir şey. Bu teknolojiyi öğrenmek, kısa ve uzun vadede bu teknolojiyi ülkemize adapte etmek konusunda mühendisler yetişecek olması çok önemli. Projenin inşaat aşamasında 10 bin personel çalışmış olacak. Bunların yüzde 80’i Türk olacak. Yani müteahhitlik hizmetlerini gerçekleştirecek firmaların önemli bir bölümü Türk firmalarından oluşacak. Biz de bir Türk firmasıyız, Mersin firmasıyız. Türkiye'nin ilk nükleer santral projesinde olmaktan gurur duyuyoruz.”
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELENİN YOLU NÜKLEER ENERJİDEN GEÇİYOR
Artan küresel ısınma ve yaşanan doğal afetlerden sonra, dünyanın önde gelen isimleri nükleer enerjinin küresel ısınmayı önlemedeki rolüne dikkat çekmeye başladı. Son olarak Microsoft’un kurucusu Bill Gates de, küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin yolunun nükleer enerjiden geçtiğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti