Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer“Boşa kürek çekmeyelim”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci birleşiminde, trafiği rahatlatacak ve esnafa nefes aldıracak olan Parkmetre uygulamasıyla ilgili madde oybirliği ile kabul edildi.

13 Temmuz 2019 Cumartesi, 09:44
Mersin Büyükşehir Belediye  Başkanı Seçer“Boşa kürek çekmeyelim”
-

Parkmetre’nin fiyat tarifesi 0-15 dakika arası ücretsiz, 0-60 dakika arası 4 TL, 0-120 dakika arası 7 TL, 0-180 dakika arası 12 TL ve 24 saat 20 TL olarak belirlendi.
Meclis’te dar gelirli vatandaşlara yönelik Elektronik Kart uygulaması da oybirliği ile kabul edildi. 1 Ağustos’tan itibaren Dosteli Marketler yerine Elektronik Kart uygulamasının hayata geçirileceğini belirten Başkan Seçer, “Vatandaşlar yeni elektronik kart sistemi ile Büyükşehir’in anlaşma yapacağı marketlerden ve esnaftan diledikleri ihtiyaç malzemelerini alabilecekler. Böylece hem vatandaş hem de esnaf kazanacak” dedi.
Meclis toplantısında borçlanma yetkisiyle ilgili gündem maddesini ise geri çeken Başkan Seçer, “Bu maddeyi geri çektim. Çünkü ben istiyorum ki herkesin içine sinsin. Olağanüstü bir meclis talebi olmazsa borçlanma konusunu Eylül ayında yeniden gündeme getireceğim” dedi. Ayrıca, toplantıda geçtiğimiz mecliste AK Parti ve MHP meclis üyeleri tarafından önerge olarak sunulan Araştırma Komisyonu kurulması konusu da görüşüldü.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci birleşimi, Mersin için önemli kararların alındığı bir toplantıya dönüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, dar gelirli vatandaşları sevindirecek bir uygulama olan Elektronik Kart uygulamasından, çarşı esnafını rahatlatıp, trafik çilesini sona erdirecek olan Parkmetre uygulamasına kadar birçok konuda önemli kararlar alındı. Borçlanma yetkisiyle ilgili gündem maddesi ise Başkan Seçer tarafından oylamaya sunulmadan, geri çekildi. Seçer, “Bu maddeyi geri çektim. Çünkü ben istiyorum ki herkesin içine sinsin. Olağanüstü bir meclis talebi olmazsa borçlanma konusunu Eylül ayında yeniden gündeme getireceğim” dedi. Ayrıca, toplantıda geçtiğimiz mecliste AK Parti ve MHP meclis üyeleri tarafından önerge olarak sunulan Araştırma Komisyonu kurulması konusu da görüşüldü. Görüşmeler sonucunda ilgili kurumlardan alınacak görüşler neticesinde komisyonun kurulup, kurulmayacağının belirlenmesi kararlaştırıldı.
21 madde görüşüldü
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 Yılı Temmuz Ayı Toplantısı ikinci birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda, komisyon raporlarına ait 17, idare tekliflerine ait 2 ve gündem dışı 2 madde olmak üzere toplam 21 madde görüşüldü.
Büyükşehir’den dar gelirli vatandaş için yeni uygulama: Elektronik Kart
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önemli gündem maddelerinden biri Dosteli marketlerin kapatılarak, onun yerine daha etkin, verimli ve daha fazla dar gelirli vatandaşa ulaşacak olan Elektronik Kart uygulamasına geçilmesi oldu. Madde Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.
Elektronik Kart uygulaması ile ilgili konuşan Başkan Seçer, geçmiş dönemde yapılan uygulamadan farklı olarak hayata geçecek olan uygulama ile daha fazla dar gelirli vatandaşa ulaşacaklarını ve daha kaliteli hizmet vereceklerini ifade etti. Yeni sistem ile vatandaşın yanı sıra Mersinli esnafın da kazanacağını söyleyen Seçer, “1 Ağustos’tan itibaren bunu farklı bir yöntemle hayata geçireceğiz. Vatandaşlar yeni Elektronik Kart sistemi ile Büyükşehir Belediyesi’nin anlaşma yapacağı marketlerden ve esnaftan bu kartla diledikleri ihtiyaç malzemelerini alabilecekler. Parayı biz bu kartlara yükleyeceğiz. Böylece hem vatandaş hem de esnaf kazanacak. Ben bunları özellikle inceledim geçmiş dönemi karalamak, polemik yaratmak derdinde değilim. Bunun daha iyisi olabilir diye düşündüm. Vatandaşlarımıza daha kaliteli ve bol çeşitle hizmet verebiliriz. Vatandaşların ihtiyacını daha geniş yelpaze ile karşılayabiliriz düşüncesiyle bu uygulamaya geçme ihtiyacı duyduk” diye konuştu.
Tüm ilçelerden alışveriş yapılabilecek
Vatandaşların mevcut Dosteli Marketler’de alabilecekleri ürünlerin sınırlı olduğunu, yeni sistemle daha geniş ürün yelpazesinde hizmet vereceklerini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Vatandaşlar Dosteli Market’ten sadece gıda, temizlik ve giyim kategorisinde sınırlı ürün temin edebiliyorlarken, elektronik kartla daha etkin, daha geniş bir ürün yelpazesinden faydalanabilecekler. Ayrıca vatandaşlar bu Mersin’in tüm ilçelerinde alışveriş yapabilme olanağına kavuşacaklar” dedi.
İhtiyaca göre para yüklenecek
Başkan Seçer, sistemin sosyal hizmet uzmanlarının incelemeleri sonucu oluşturulduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Dar gelirli olduğu tespit edilen tüm vatandaşlar bu sistemden yararlanabilecekler. Vatandaşlara verilecek olan Elektronik Kartlara her ay ihtiyaç sınıfına göre para yüklenecek. Rahatça alışveriş yapabilecek olan vatandaş isteklerine göre ister tek seferde isterse ayın farklı günlerinde ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Elektronik Kart tekel ve kozmetik ürünleri için kullanılmayacak. Yaptığımız yeni düzenlemeyi kamuoyuna duyurmak istiyorum. Dosteli Marketler kapanıyor ancak dar gelirli yurttaşlarımız endişeye kapılmasın. Daha bilinçli bir sistemle 1 Ağustos’tan itibaren onların hizmetlerine amade olacağız.”
Parkomat uygulaması merkez ilçelerde başlayacak
Meclis toplantısının, diğer önemli gündem maddesi Parkmetre uygulaması oldu. Otopark eksikliği nedeniyle çarşı esnafının işlerini durma noktasına getiren trafik sorununa çözüm olarak hayata geçirilecek olan Parkmetre uygulaması için ücret tarifesi belirlendi. Ücret tarifelerinin belirlendiği gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.
Belirlenen fiyat tarifesine göre 0-15 dakika arası ücretsiz, 0-60 dakika arası 4 TL, 0-120 dakika arası 7 TL, 0-180 dakika arası 12 TL ve 24 saat 20 TL olacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanacak olan Parkmetre’yle ilgili fiyat tarifeleri ve uygulama lokasyonları konusuna açıklık getiren Başkan Seçer, “Bu yetki Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş. Bence de makul olan tek elden Büyükşehir’in kontrolü altında yapılması. Burada belirlediğimiz alanlar dört merkez ilçemizi kapsıyor. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Atatürk Caddesi, İstiklal Caddesi gibi belirli caddelerde yapacağımız uygulamalar, beş yıl süre ile üçüncü şahıslara devir edilmeksizin belediye şirketleri aracı ile yapılacak” dedi.
“Bu uygulama otopark sorununu çözene kadar bir geçiş dönemi gibi olacak ”
Uygulanacak Parkmetre sisteminin kalıcı bir uygulama olmadığını, asıl amaçlarının ihtiyaçlara cevap verecek otoparkların inşa edilmesi olduğunu vurgulayan Seçer, “Burada ilçe belediyelerinin yetkisi yok bizim belirlediğimiz noktalar da merkez ilçe dışında hiç bir yer yok. Şu anda ilçelerde bu uygulamayı yapıp yapmayacağımız belli değil. Bu uygulama bir geçiş dönemi gibi olacak. Bizim temel amacımız hem Mersin merkezde, hem de ilçelerde mümkünse yeterli otopark inşa etmek. Otopark sorununu çözmek merkezdeki esnafların sıkıntısını en aza indirmek istiyoruz. Çünkü insanlar araçlarını bırakıyor saatlerce gelmiyor ve esnaflar dükkân kapatıyor. Çünkü müşteri durup alışveriş yapamıyor. Fiyat tarifelerini belirlediğimiz Parkmetre uygulamamız önümüzdeki günlerde başlayacak” dedi.
Zarar eden MER-EK Büyükşehir şirketlerine bağlanıyor
Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi Ekmek Fabrikası MER-EK’in zarar etmesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi şirketleri tarafından işletilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu üzerinde de bir değerlendirme yaptı. Başkan Seçer, “Bu konu kamuoyunun aydınlatılması gerektiği önemli bir konu. MER-EK’in beş aylık süredeki zararı 2.095.000 TL, burada çok köklü değişikliklere gitmemiz gerekiyor. Bizim temel amacımız Mersin’de ekmek fiyatlarının rekreasyonunu sağlamak mı? Yoksa dar gelirli yurttaşımıza ucuz ekmek temin etmek mi? Benim istediğim ikincisi. Dar gelirli vatandaşlara en ucuz fiyata ekmek temin etmek. Bu sebeple yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı duyuyoruz. Yeni ürün çeşitliliğine gideceğiz, yeni üretim teknikleri kullanacağız. Hiç zarar etmeden kara geçerek çok daha fazla yurttaşımıza ulaşma imkânına sahip olacağız” diye konuştu.
Satış noktaları modernize edilecek, ürün çeşitleri artacak
MER-EK satış noktalarını modernize edeceklerini ve ekmeğin yanı sıra çeşitli hayvansal gıdaların satışına başlamayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Seçer, “Kısa süre içerisinde çok daha geniş bir vatandaş kitlemize ekmek temin edebilecek noktaya geleceğiz. Ayrıca ekmek satış noktalarımızı da modernize edeceğiz. Satış noktalarını daha işlevsel bir hale getireceğiz. Temel gıda temininde öncelikli politikalar uygulayacağız. Ekmeğin yanı sıra, temel hayvansal protein içeren ürünler satma projemiz var. Süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerimizi ucuz fiyatlara yoksul yurttaşlarımıza bu noktalardan temin edeceğiz” dedi.
Borçlanma Eylül meclisinde yeniden gündeme gelecek
Başkan Seçer, Mersin halkının aylardır merakla beklediği ve Mersin’e hizmet etme noktasında önemli yatırımları gerçekleştirebilmek için Meclis’e sunduğu, İller Bankası veya ticari bankalardan 349.500.000,00 TL’ye kadar kredi kullanması ile ilgili maddeyi meclis oylamasına sunmadan geri çekti. Borçlanmayı Eylül ayı meclisinde yeniden gündeme getireceğini vurgulayan Seçer, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bugün borçlanma konusunu gündeme getirecektim ama bazı endişelerim oldu. Bu komisyon raporunun kabul edilip edilmemesi konusunda arkadaşlarımızla görüştük. Bizim burada meclis üyelerimizle hangi partiden olursa olsun yaptığımız görüşmeleri vatandaştan gizleyecek halimiz yok. Ben bu borcu kendim için istemiyorum. Ben hizmet yapmak için istiyorum ve belediyenin rahat hareket etmesi lazım. ‘Bu borç nereden geldi?’ diye soruyorlar. Ben de borçlanma istiyorum. Tekeri döndürmek lazım ama siyasetin realiteleri var. Ben arkadaşlarımı anlayışla karşıladım ve o önergemi geri çektim. Ben meclisin gerilmesini istemiyorum. Çünkü ilişkimiz zedelendiği zaman 5 yıl boyunca önemli sorunlar yaşayabiliriz. Ben belediye başkanıyım burada hoşgörülü olması gereken, anlayışlı olması gereken, bedel ödemesi gereken benim. Bu anlayışla da bu önergeyi geri çektim.”
Araştırma komisyonu için ilgili kurumlardan görüş alınacak
Geçtiğimiz hafta AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin gündeme getirdiği ve geçmiş döneme ait Araştırma Komisyonu kurulmasını öngören madde de yeniden görüşüldü. Görüşmeler sonucunda ilgili kurumlardan alınacak görüşler neticesinde komisyonun kurulup, kurulmayacağının belirlenmesi kararlaştırıldı.
Araştırma Komisyonu kurulması konusunda görüşlerini meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Seçer, kamuoyunda CHP’li meclis üyelerinin ve kendisinin Araştırma Komisyonu kurulmasını istemediği yönünde yanlış bir algının var olduğunu vurguladı. Geçmiş dönemde karanlık kalan noktalar varsa aydınlatmak istediklerini ifade eden Seçer, araştırma yöntemlerinin yasalara, yönetmeliklere, hukuka uygun olması gerektiğinin altını çizdi. Seçer, “Alınacak kararların bir hukuki dayanağı olması lazım. Yaptığımız işler daha sonra hukuki komplikasyonlar doğurabilir. Biz öyle istiyoruz diye bunları yapma yetkisinde değiliz. Bizim geçmiş döneme ait eğer karanlık kalan noktalar varsa bunların aydınlatılması konusunda herhangi bir çekincemiz, üstünü örtme gibi bir durumumuz ya da koruyucu bir hüviyete bürünme gibi bir derdimiz yok. Durumu art niyetli zihniyetler kamuoyunun gündemine getiriyor ve biz zor durumda kalıyoruz” dedi.
“Boşa kürek çekmeyelim”
Başkan Seçer, yapılacak denetlemelerin Büyükşehir Belediyesi’nin tabi olduğu 5393 sayılı kanun ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin uygun gördüğü çerçevede yapılabileceğinin vurgulayarak, şunları söyledi:
“Biz ilgili kurumlardan görüş isteyelim eğer görüş uygun gelirse bu Komisyonu çalıştıralım. Boşa kürek çekmeyelim. Haybeye angarya işlerle uğraşmayalım. Ben sonuç almak istiyorum. İlgili kurumlardan görüş almak koşuluyla ve bu görüşlerin olumlu olması koşuluyla komisyon çalışmalarını başlatmak üzere oylarınıza sunuyorum. Biz bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan görüş istiyoruz. Eğer ki ‘Hayır böyle bir komisyon kurulma hakkı yok’ ya da ‘Böyle bir denetim mekanizması yok’ denirse bu önerge geçersizdir. Ancak ‘Bu yaptığınız uygulama belirli kanunlara ve yönetmeliklere uygundur, komisyon oluşturulabilir, gerekli denetimler yapılabilir’ dendiği noktada komisyonların üyelerini seçeceğiz ve komisyonu çalıştıracağız.”
Konuşmaların ardından gündem maddesi meclis üyeleri tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.
Önemli festivaller Büyükşehir’in katkısı ile gerçekleşecek
Meclis gündeminde yer alan Çamlıyayla Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan “5. Geleneksel Çamlıyayla İğne Oyası” ve “5. Uluslararası Çamlıyayla Motor (Motofest) Festivali”ne, Erdemli Belediyesi tarafından 34.’sü gerçekleştirilecek olan “30 Ağustos Zafer Bayramı ve Güreş Etkinlikleri”ne, Tarsus Belediyesi tarafından yapılacak olan “Doğa Festivali”ne maddi destek verilmesi ile ilgili maddeler de oy birliği ile kabul edildi.
Akdeniz Belediyesi’nin Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı “Akdeniz Belediyesi Yazlık Sinema ve Müzik Festivali’ne 100.000 TL maddi destek verilmesi ile ilgili teklifin direkt oylanarak oy birliği ile kabul edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor