Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Hayatına Desteği Sürüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, kültür ve sanat hayatına katkı ve destekleri artarak devam ediyor.

27 Kasım 2022 Pazar, 13:29
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Hayatına Desteği Sürüyor
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Aratos Felsefe Dergisi’nin ortak çalışması ile Tarsus’ta ilk kez “Aratos Felsefe Sempozyumu” gerçekleştirildi.

‘Savaş ve Barışa Sosyal Bilimlerin ve Felsefenin Penceresinden Bakış’ ana başlığı ile düzenlenen sempozyum, Tarsus Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde gerçekleşti.
Ressam Ümit Aslan’ın ‘Efsaneden Gerçeğe Şahmeran’ resim sergisinin açıldığı ve Gazeteci-Yazar Uğur Pişmanlık’ın hazırladığı ‘Sokak Şarkıcıları ve Müzisyenleri Belgesi’nin de sunulduğu sempozyum, 3 oturumda uygulandı.

Özdülger: “Barış içerisinde yaşamak istiyoruz”

Sempozyumdaki konuşmasına, Başkan Vahap Seçer’in sevgi ve selamlarını ileterek başlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, “Elbette ki savaş olsun istemiyoruz, barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Biz; düşünen, sorgulayan, araştıran ve özgürlük noktasında bunu huzur içerisinde yaşamak isteyen bir toplum istiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da yaklaşımımız bu şekilde. Barışın, eşitliğin, adaletin ne kadar kıymetli olduğu bilinci ile bir toplum huzur içerisinde Mersin’de yaşasın, Tarsus’ta yaşasın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Pişmanlık: “Yerel yönetimlerin bu tür projelere destek vermesini anlamlı buluyoruz”

Aratos Felsefe Dergisi’nin Kurucusu Gazeteci Uğur Pişmanlık, söz konusu sempozyumu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı ve desteği ile gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Biz Tarsus’ta bir aydınlanma çabası içerisindeyiz. 19 yıllık Aratos Dergisi, bu kenti felsefe kenti yapmaya çalışıyor. Bu kentin arkeolojik, tarihsel ve yerel gıdalar anlamında değerleri var. Bu kentin, antik çağda yaşamış 39 filozofu var. Cumhuriyet sonrası yaşamış aydınları var. Dolayısıyla da Tarsus’a yakışanın, Tarsus’a kimlik kazandıracak olan şeyin, felsefe olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda da yerel yönetimlerin, kentin aydınlarına ve bu tür projelere destek vermesini anlamlı buluyoruz” şeklinde konuştu.

Aslan: “Ortadoğu coğrafyasının öykülerini anlattım”

Şahmeran mitolojisini tuvallere döken Ressam Ümit Aslan ise, bir felsefe sempozyumuna katkı sunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Şahmeran Sergisi’ni daha önce festival kapsamında açtık, ama bir felsefe sempozyumunun içerisinde olması bizim için önemli. Bu eserde, Şahmeran üzerinden kadın sorunsalını, Ortadoğu coğrafyasının öykülerini anlattım” dedi.

Akademisyenler farklı konularda katkı sundular

Sempozyumun birinci oturumda Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Doğan Göçmen ‘Savaş ve Barış Üzerine’ ve Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Günay ise ‘Barış Mümkün mü?’ konularında görüşlerini dile getirdiler.

İkinci kısımda ise Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Eğitim Bölümü’nden Prof. Dr. Cahit Aslan ‘Savaş ve Savaş Karşıtı Mücadele: Toffler Üzerinden Bir Değerlendirme’, Mersin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Erjem ‘Savaş ve Sosyal Hareketler’ ile Dr. İsmail Sarp Aykurt ‘Savaş ve İşgal Afişleri’ konu başlıkları ile sunumlarını gerçekleştirdiler.

Tarihi ortamda ilgi ile takip edilen sempozyumun son oturumunda ise, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Fatma Gülara Işık Tuğcu, Curzio Malaparte'nin ‘Kadınlar da Savaşı Yitirdi’, Dr. Nemciye Ayşim Parlakyıldız ‘Savaş ve Barış Kavramlarını Yazınsal Eserler Üzerinden Okuma Denemesi’, Volkan Koyutürk ‘Savaş Filmlerinde Temsil ve Gerçeklik’, İbrahim Çenet ‘Amanos Dağları ve Etrafında Erana (Kadın Ana) Uygarlığı’ ve Ömer Öneren de ‘Uzaya Ulaşan İnsan Kendine Ulaşmayı Da Başaracaktır’ konu başlıklarıyla konuşma yaparak sempozyuma katkı sağladılar.

Çiçek ve plaket takdim edildi

Oturumlar sonunda, sempozyuma konuşmacı olarak katılan isimlere çiçek ve plaket takdimi yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar A.Ş. Genel Müdürü Ali Uyan, CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal ve geniş bir katılımın sağlandığı sempozyum, müzik dinletisi ile son buldu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor